200102037 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ympäristöriskit siirtyvätyritysluottojen hintaan

Suomi suuntautuu Keski-Euroopan ja Ruotsin esimerkkien mukaan

5.12.2001 20:20

Pankit alkavat arvioida asiakkaittensa ympäristöriskejä myöntäessään yritysluottoja. Jatkossa ympäristöriskit vaikuttavat myös yritysluottojen hintaan.

Toistaiseksi ympäristöstrategioiden toteutus on Suomen pankkimaailmassa alkuvaiheessa.

– Me olemme selvästi alkusuoralla siltä osin, että päästäisiin siihen, missä eurooppalaiset johtavat pankit ovat, sanoo pankinjohtaja Raimo Tammilehto Osuuspankkikeskuksesta.

Tammilehdon mukaan esimerkiksi ympäristöriskien arviointi luottopäätöksissä ja riskien vaikutus luottojen hintaan alkavat yleistyä myös Suomessa.

– Ei ole mitään syytä epäillä, että asia ei saa kasvavaa kannatusta.

Ympäristökysymykset aiheuttavat pankeille riskejä. Ympäristövaurio voi heikentää luototettujen yritysten vakuuksia tai maksukykyä. Lisäksi rahoittajan imago voi kärsiä, jos pankki on luotottanut ympäristönäkökulmasta kyseenalaista kohdetta.

Osuuspankit sovittavatvihreät riskit luottoihin

Osuuspankit ottavat jo ympäristökysymyksiä huomioon yritysluotoista päättäessään, mutta eivät vielä kovinkaan systemaattisesti. Tilanne on muuttumassa.

– Tavoite on, että ensi vuoden aikana ympäristöriskien arviointi muutetaan kiinteäksi osaksi luottopolitiikkaa.

Tammilehdon mukaan ympäristöasiat eivät vielä toistaiseksi vaikuta mainittavasti lainojen hintaan.

– Jos on olemassa iso ympäristöriski, lainahakemus kuitenkin hylätään. Jatkossa ympäristötekijät otetaan riskien hinnoittelussa huomioon.

Nordean ympäristöasioista vastaava johtaja Matti Rinnekankaan mukaan Nordea arvioi ympäristöriskejä entistä enemmän vuosittaisissa neuvotteluissaan asiakkaidensa kanssa ja yksittäisissä luototushankkeissa.

– Jos asiakas välttää vääriä ratkaisuja, se on myös pankin edun mukaista, sanoo Rinnekangas.

Hän ei ota kantaa siihen, miten Nordea hinnoittelee ympäristökysymykset luottohankkeissa.

– On liian aikaista ottaa kantaa, vaikuttaako ympäristöasiat rahan hintaan, sanoo Rinnekangas.

Ruotsissa vihreätluotot jo arkipäivää

Ruotsalainen Föreningssparbanken käy systemaattisesti ympäristöasioita läpi yritysten rahoituspäätöksiä tehdessään. Euroopassa ympäristönäkökulma on viety pitkälle Hollannissa, Englannissa ja Sveitsissä.

Esimerkiksi sveitsiläinen UBS, englantilainen The Cooperative Bank ja hollantilainen Rabo ovat kehitelleet toimintaansa ympäristön näkökulmasta. Rabo muun muassa selvittää rahoituspäätöksiä tehdessään kohteen ympäristöasioita standardikaavakkeen avulla.

EU:n komissio pohjustaa parhaillaan direktiiviä yritysten ympäristöreittauksesta. Kun yritysten ympäristöreittaus yleistyy, se vaikuttaa entistä enemmän luottojen hinnoitteluun.

Suomessa otetaanvarovaisia askelia

Myös Suomessa pankit ovat terästäytymässä ympäristökysymyksissä. Osuuspankit esimerkiksi rakentavat aiheesta yhteistä toimintapolitiikkaa ja viestivät teemasta sidosryhmilleen.

Nordea toteuttaa ympäristötoimintasuunnitelmaa, johon kuuluu ympäristöriskien arviointi.

Jyväskylän yliopisto on tehnyt tutkimuksen, miten Nordean jakelukanavien sähköistyminen vaikuttaa ympäristöön. Kyse on esimerkiksi sähköisestä suoraveloituksesta ja internetin kautta tarjottavista palveluista. Tutkimuksen mukaan energiankäyttö vähenee, kun asiakkaiden ja paperin liikkuminen vähenee.

Nordean ympäristösuunnitelmaan kuuluu myös omien ympäristöasioiden tehostaminen. Kyse on esimerkiksi energiankulutuksesta, materiaalien ja koneiden hankinnoista, jätehuollosta sekä matkustamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?