Online AG syyttää sääntöjä ja markkinoita - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Soneran datasähkökumppanin sulake kärähti

Julkaistu: 5.12.2001 18:27

Saksalainen datasähkötekniikan kehittämisyritys Online AG käräytti kaupallisen sulakkeensa lopullisesti marraskuun viimeinen päivä, jolloin se ilmoitti lopettavansa voimajohtoteknologian kehittämisen ja koko toimintansa. Yritys on ollut Soneran laajakaistaisia internet-palveluja toimittavan Entrumin kehityskumppani.

- Onlinen lopettaminen ei ollut iso yllätys. Sen tekniikka ei ollut niin hyvää kuin kuviteltiin, kommentoi kehitysjohtaja Ari Harjula. Hänen mukaansa monet muut saksalaiset datasähkötekniikan kehittäjät saivat enemmän ja suurempia asiakkaita ja jatkavat kaupallista toimintansa.

Sonera Entrum ja Jyväskylän energia käyttivät Online AG:n tekniikkaa yhteisessä kokeilussaan.

Datasähkö jatkaa kulkuaan

Harjulan mukaan Onlinen kaatuminen ei vaikuta oleellisesti datasähkön etenemiseen. Hänen mukaansa sähköverkkojen käyttäminen datan välitykseen on edelleen yksi vaihtoehto muiden joukossa.

Hän uskoo, että nyt pinnalla olevat tekniset ongelmat sähkömagneettisten häiriöiden hallinnassa voidaan kyllä hoitaa, mutta se ei välttämättä tarkoita automaattista kaupallista läpimurtoa.

Sonera Entrum aikoo jatkaa voimajohtojen käyttöä laajakaistaisen datayhteyden infrana. Erityisesti sitä kiinnostaa selvittää onko sähköverkko taloudellinen internet-yhteyden perusta haja-asutusalueilla.

"Valtio kielsi"

Online AG:n tiedotteessa lopettamista perustellaan Saksan sähkömagneettista säteilyä rajoittavilla tiukoilla säännöillä ja valtion aikeella kieltää kokonaan häiriösäteily tietyillä kaistanleveyksillä.

- Kestäisi vielä ainakin kaksi vuotta ennen kuin yhtiön Powerline Communicatons -teknologiamme olisi valmista kuluttajamarkkinoille, yritys sanoo. Online näkee myös huomattavia kaupallisia riskejä toiminnan jatkamiselle.

- Suuret tietoliikenneyritykset tarjoavat nykyään nopeita internet-yhteyksiä merkittävästi alennetuilla hinnoilla. Online on vakuuttunut siitä, ettei se pysty nykyoloissa toteuttamaan liiketoimintamalliaan.

Harjulan mielestä datasähköjärjestelmien puuttuvat standardit yhdistyneenä sähköverkkoyritysten alueelliseen luonteeseen muodostavat suuremmat esteet tekniikan kaupallistumiselle kuin varsinaiset tekniset ongelmat.

Hän muistuttaa, että sähköverkossa toimivat datayhteydet ovat kaupallista arkipäivää Saksassa, ja Gotlannissa laajakaistayhteyden viimeinen maili on rakennettu sähköverkon varaan.

Tuoreimmat osastosta