Nasdaq 30/11: -0,1 % - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n bkt pieneni odotuksia enemmän

Julkaistu: 3.12.2001 8:57

Piiritarvikevalmistaja Novellus laski teknointoa perjantaina. USA:n bruttokansantuote tipahti odotuksia enemmän.

Novellus ilmoitti perjantaina, ettei yllä omiin tulosennusteisiin neljännellä vuosineljänneksellä. Yhtiön johto syytti kehityksestä heikkoa tilauskantaa, joka tipahtanee noin 20 prosentilla loppuvuonna. Lisäksi on vaara, että yhtiö tekee tappiota ensimmäisellä ja toisella neljänneksellä ensi vuonna.

Novellus-uutiset eivät kuitenkaan vetäneet piiriteollisuutta pakkaselle. Esimerkiksi Intel nousi prosentilla, kun Lehman Brothersin analyytikko nosti osakkeen tulosennustetta. AMD kallistui parilla promillella, kun taas tietokonevalmistajista Dell kallistui 3,2:lla ja HP 2,8:lla ja Compaq 5,7:llä prosentilla.

Tekno-osakkeet eivät häiriintyneet siitäkään, että USA:n talous pieneni kolmannella vuosineljänneksellä 1,1 prosenttia. Tämä oli jenkkitalouden huonoin bkt:n muutoskehitys sitten vuoden 1991.

Ekonomistit olivat odottanet 0,8 prosentin pienentymistä, ja alustava virallinen bkt-kasvu oli -0,4 prosenttia. Sijoittajat jaksavat yhä katsoa ensi vuoden puoleen väliin, jolloin setä-Samulin pitäisi taas alkaa voimistua.

Suomalaisteknot menestyivät perjantaina hyvin: Nokia pysytteli juuri ja juuri nollan yläpuolella, kun Sonera pomppasi yli kahdeksalla prosentilla.

Tuoreimmat osastosta