200108061 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työeläkkeille kaavaillaan omaa vakuutusvalvojaa

Julkaistu: 30.11.2001 20:21

Siimes, Perho ja Koskinen laittoivat asian jatkoselvitykseen

Finanssivalvonnan yhdistämishanke on siirtynyt poliittiseen harkintaan. Tiettävästi valtiosihteeri Raimo Sailaksen ja kansliapäällikkö Markku Lehdon kahden miehen työryhmä esittää ainakin yhtenä vaihtoehtona mallia, jossa sosiaalivakuutuksen kuten työeläkkeiden valvonta irrotettaisiin muusta vakuutusvalvonnasta, joka taas yhdistettäisiin pankkivalvonnan kanssa.

Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes (vas.), sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho (kok.) sekä oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) neuvottelivat finanssivalvonnan järjestämisestä torstaina. Ministerit pyysivät asiasta jatkoselvityksiä.

Siimes on ajanut Rahoitustarkastuksen, Ratan, ja Vakuutusvalvontaviraston, VVV:n, yhdistämistä. Perho vastustaa sitä. Tiettävästi asetelmat eivät ole tältä osin muuttuneet.

Myös Rata ja VVV vastustavat pankki- ja vakuutusvalvonnan yhdistämistä.

?Valvojien yhteistyöon sujunut hyvin?

Ratan johtokunnan puheenjohtajan Matti Louekosken mukaan ei olisi mitään järkeä mallissa, jossa joka tapauksessa tarvittaisiin kaksi eri valvontaviranomaista: valvoja lakisääteiselle sosiaalivakuuttamiselle ja yhdistetty valvoja pankeille ja markkinaehtoiselle vakuutustoiminnalle.

Myöskään vakuutusvalvontaviraston uusi ylijohtaja Hely Salomaa ei kannata valvojien yhdistämistä.

– Kun tämä toimii ihan hyvin näin erillisenä, niin miksi lähdettäisiin käyttämään resursseja ja sitomaan energiaa organisaatiomuutokseen?

Salomaa keskittyisi pikemminkin säännösten ja niiden toimivuuden tehostamiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön kuin organisaation rukkaamiseen.

– Ja joka tapauksessa valvonnassa joudutaan tekemään yhteistyötä, ellei sitten perusteta Euroopan laajuista yhtä virastoa.

Salomaa korostaa, että Vakuutusvalvontavirasto ja Rata ovat yhdessä hoitaneet Sammon valvontaa ja yhteistyö on sujunut hyvin.

Suomen Pankkiyhdistys on pitänyt valvonnan yhdistämistä parhaana keinona tehostaa valvontaa.

– Myös osa lainsäädännöstä kävisi tarpeettomaksi, koska (finanssivalvonta)laissa puhutaan aika lailla viranomaisten keskinäisestä työnjaosta, lakimies Reima Letto Pankkiyhdistyksestä toteaa.

Tuoreimmat osastosta