200108362 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Enronin epäillään pimittäneen tietojarahoitusvaikeuksiensa salaamiseksi

Viranomaiset tutkivat tilintarkastustoimistoArthur Andersenin osuutta Enronin tapauksessa

30.11.2001 20:20

Amerikkalaisviranomaiset ryhtyvät tutkimaan, onko konkurssin partaalla keikkuvan energiajätti Enronin kirjanpidossa ja muussa taloudellisessa raportoinnissa tehty rikkeitä vai miten muuten on mahdollista, että yhtiön taloudellinen tilanne heikkeni niin nopeasti kenenkään huomaamatta.

Vielä viime keväänä yhtiö rahasti tuhdisti Kalifornian energiakriisillä toimiessaan välittäjänä.

Tutkimusten tulilinjallaon tilintarkastustoimisto

Tulilinjalle tutkimuksissa on joutumassa Enronin tilintarkastuksesta vastannut tilintarkastustoimisto Arthur Andersen.

Yhdysvaltain markkinavalvoja SEC selvittää, onko tilintarkastustoimisto antanut Enronille sallittua suurempia vapauksia taloudellisen tuloksen raportoinnissa rahoitusvaikeuksien piilottamiseksi.

Enron on Andersenin toiseksi suurin asiakas Yhdysvalloissa ja sen vuoksi merkittävä tulonlähde, minkä on epäilty julkisuudessa voineen vaikuttaa Andersenin toimintaan.

Rahoitustarkastuksen lisäksi myös kongressi aikoo tutkia Enronin taseita ja selvittää, miten mahdollinen konkurssi vaikuttaisi sähkö- ja kaasumarkkinoihin.

Jo nyt markkinoilla uskotaan, että tapaus voi vaikeuttaa muiden energianyhtiöiden rahoituksen hankkimista voimalaitosten rakentamista varten.

Enron hakeesuojaa velkojilta

Viranomaisten lisäksi sijoittajat ja analyytikot olivat poikkeuksellisen pihalla Enronin vaikeuksista.

Vielä viime viikolla  yli puolet yhtiötä seuraavista 15 analyytikosta piti voimassa yhtiölle antamansa osta-suosituksen, joista kuusi oli vahvaa ostosuositusta.

Enronin odotetaan hakevan ensi viikon alussa suojaa velkojiltaan todennäköisesti edessä olevan konkurssin vuoksi.

Yhtiön vaikeudet tulivat julki keskiviikkona, kun sen luottoluokitus pudotettiin roskalainaluokkaan, mikä johti Dynegyn kanssa kaavaillun fuusion peruuntumiseen. Fuusio olisi voinut pelastaa Enronin.

Enronin mahdollisella konkurssilla olisi kauaskantoiset eri aloille ympäri maailmaa vaikuttavat seuraukset. Yhtiö omistaa myös mittavan sijoitussalkun.

Osa epäillyistä epäselvyyksistä kirjanpidossa koskee yleisesti hyväksyttyjen kirjanpitonormien perusrikkomuksia tuloksen pönkittämiseksi vuosien mittaan. Erityisen kiinnostuneita viranomaiset ovat tutkimaan Enronin partnerisopimuksia, joista Enronin johto keräsi itselleen hyötyä.

Arthur Andersenia voivat odottaa kovatkin sanktiot

Tilintarkastaja Andersen voi kohdata kovatkin sanktiot, jos osoittautuu, että se on avittanut Enronia tiedon pimittämisessä. Sillä on nimittäin tilillään jo kaksi aiempaa vastaavaa tapausta laitevalmistaja Sunbeamin ja jäteyhtiö Waste Managementin kanssa.

Enronin kirjanpidon ongelmat ja rahoitusaseman heikkous alkoivat paljastua SEC:lle vasta kun se ryhtyi muutama viikko sitten Dynegy-fuusioilmoituksen takia vaatimaan yhtiöltä jälkikäteen selvitystä neljän viime vuoden tapahtumista.

Yhteensä Enronilla on taseeseen kirjattua velkaa lähes 90 miljardin markan verran. Kun mukaan lasketaan taseeseen kirjaamattomat velat, kasvaa summa jo 270 miljardiin markkaan.

Euroopassa Enron lopetti jo perjantaina sähkönjakelun asiakkailleen. Jakelun katkaisun ei uskottu aiheuttavan sähkökatkoksia, koska valtaosa Enronin asiakkaista on muita välittäjiä tai suuria teollisuusyhtiöitä.

Enronilla on hallussaan 30 prosentin osuus Saksan sähkön tukkukaupasta. Se on pääpeluri myös Pohjolan ja Britannian markkinoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?