200107969 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Biodeus hakee rahoitusta yksityissijoittajilta

Julkaistu: 28.11.2001 20:16

Aloitusvaiheen biotekniikkayhtiössä on suuret riskit

Biotekniikkayhtiö Biodeus yrittää kerätä yksityissijoittajilta rahoitusta toiminnalleen osakeannilla. Proteiinien puhdistusmenetelmää kehittävä yhtiö on vielä aloitusvaiheessa: yrityksellä ei ole vielä esimerkiksi liikevaihtoa.

Biodeus perustettiin tammikuussa 2000. Tähän saakka Biodeuksen toiminta on suurelta osin keskittynyt yrityksen alkuvaiheen käytännön järjestelyihin kuten verkottumiseen, patenttien hakuun ja tuotekehitykseen.

Lähes kaikki biotekniset tuotteet ja keksinnöt perustuvat proteiinien valmistamiseen ja hyväksikäyttöön. Biodeus kehittää menetelmää, jolla soluviljelmässä kasvatetusta proteiinista erotellaan ylimääräiset aineet kuten kuolleet solut ja ravintoliuos.

Nykyiset proteiinien puhdistusmenetelmät ovat jo useamman vuosikymmenen ikäisiä, Biodeus yrittää kehittää uuden sukupolven menetelmää. Proteiinin puhdistaminen on oleellinen osa lähes kaikkea bioteknistä toimintaa.

Osakeannista yhtiö saa parhaassa tapauksessa miljoona euroa. Näillä varoilla Biodeus aikoo varustaa Turun Pharma Citystä vuokraamansa laboratorion sekä palkata kahdesta neljään toimihenkilöä kehittämään tuotetta.

Annissa myytävät osakkeet eivät tule julkisen kaupankäynnin kohteiksi, toisin sanoen niiden arvoa ei noteerata pörssissä. Tämän vuoksi Rahoitustarkastus ei myöskään valvo osakeantia. Tällaisiin aloitusvaiheen pienyrityksiin sisältyy aina erittäin suuri riski.

Yhtiön toimitusjohtaja Thomas Lemström huomauttaakin, että antia markkinoidaan lähinnä ammattimaisille yksityissijoittajille.

Tekes on tärkeä rahoittaja

Tällä hetkellä Biodeuksella on kolmen perustajaosakkaan lisäksi 40 osakasta. Perustajat omistavat osakkeista noin 80 prosenttia ja äänivallasta noin 95 prosenttia. Muut yhtiöön sijoittaneet ovat Lemströmin mukaan lähinnä yksityissijoittajia, esimerkiksi pääomarahastoja omistajien joukossa ei vielä ole.

– Yhtiö on velaton. Osakkailta olemme saaneet rahoitusta kahden miljoonan markan verran, lisäksi olemme saaneet tukea Teknologian Kehittämiskeskukselta Tekesiltä. Tällä rahoituksella toiminta on viety nykyiseen pisteeseen saakka.

Tekesin Lemström uskoo tukevan Biodeuksen toimintaa jatkossakin. Antamiensa tukien suuruutta Tekesillä ei ole tapana julkistaa.

Biodeuksen liiketoimintasuunnitelman mukaan yhtiö selviää ensi vuodesta noin 2,3 miljoonan euron rahoituksella, vuonna 2003 rahoitusta tarvitaan noin 6,8 miljoonaa euroa.

– Tavoitteenamme on, että vuonna 2005 olisimme hyvin lähellä sitä pistettä, että toiminta kannattaa, Lemström sanoo.

Osakeannin merkintäaika alkoi 26.11. ja se päättyy 15.12.2001. Kaupan on 2,5 miljoonaa osaketta 0,40 euron kappalehintaan.

Tuoreimmat osastosta