Pörssikurssi laskuun - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mitä Nokia oikeasti sanoi?

Nokia alensi tämän vuoden globaalin matkapuhelinmyynnin ennustettaan, mutta esitti positiivisia lukuja ensi vuodelle. 3g:lle ei Nokian katsaus tuo kovinkaan paljon toivoa.

27.11.2001 16:36

Nokian arvio tämänvuotisesta matkapuhelinmyynnistä oli yllätys. Nokian alkuperäinen arvio vuoden alussa oli noin 450 miljoonaa myytyä matkapuhelinta. Myöhemmin se pudotti ennustettaan ensin 405 miljoonaan ja sitten 390 miljoonaan lokakuussa ja nyt siis lopulta 380 miljoonaan.

Arvio vaikuttaa synkältä, koska viime vuonna sentään myytiin 405 miljoonaa matkapuhelinta maailmanlaajuisesti.

Nokian ensi vuoden arvio, 420-440 miljoonaa matkapuhelinta vaikuttaa joidenkin tosiasioiden valossa lievästi optimistiselta.

Horisontti synkkenee

Ensimmäinen on tietysti se, että potentiaalisia matkapuhelinten ensiostajia on yhä vähemmän. Lisäksi kilpailua tulee kämmentietokoneiden taholta. Näihin kun yhdistetään yhä useammin matkapuhelinominaisuuksia. Kummasta puhumme; kännykästä vai langattomasta kämmentietokoneesta. Wlanin vaikutuksia unohtamatta.

Ydinkysymyksiä on myös ollut 3g:n tulo. Gprs on nyt lopulta todellisuutta, vaikka sitä tukevia puhelinmalleja on vähänlaisesti ja sen tarjoamat lisäarvot kyseenalaisia. Myöskään verkkojen laajuudesta ei ole kattavaa tietoa. Gprs:stä tuskin kuitenkaan tulee sitä matkapuhelinmyynnin veturia, joksi umts- eli 3g-puhelimia on ajateltu.

Nokia kuitenkin käytännössä lopulta ajoi alas 3g-haaveet ensi vuodelta ja vähän seuraavaltakin toteamalla, että kolmannen sukupolven matkapuhelinten osuus myynnistä on vain noin kymmenen prosenttia vuoden 2003 aikana.

Nokialla on sitten muutaman vuoden takaisten wap-sekoilujen yleensä ollut melko terve näkemys markkinoiden kehittymisestä, eikä se nytkään ole hötkyillyt esimwerkiksi gprs-puhelimia julkistaessaan.

Ei tulta hännän alla

Sama linja jatkuu 3g-puhelinten kanssa. Yksinkertaisimmillaan Nokia on saattanut laskea yhteen markkinoitten todelliset tarpeet, teleoperaattoreiden investointipotentiaalin sekä saatavilla olevat 3g-palvelut ja päätyä yllämainittuun tulokseen - mikä myös antaa sille rauhassa aikaa kehittää sekä kunnollisia päätelaitteita että heittämästä rahaa kaivoon ennenaikaisella valmistuksella.

3g-verkkojen valmistajana ja toimittajana Nokialla lienee varsin inhorealistinen käsitys kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen tilasta.

Nokia ei myöskään mitenkään kommentoi tämänhetkistä markkinaosuuttaan matkapuhelimissa, vaan toteaa vain tavoitteensa edelleen olevan 40 prosentin osuuden maailmanmarkkinoista. Tämä saattaa osoittaa arvioitua suurempaa markkinaosuuden laskua. Lasku oli jossain määrin jo povattu ja ennakoitavissa, kiitos kilpailijoiden hintaiskujen ja muun muassa Motorolan uusitun malliston.

Nokian verkkomyynnin kasvuennuste, eli sen pysyminen nykytasolla tai lievä kasvaminen osoittaa pessimismiä 3g-verkkojen rakentamisen suhteen.

Toisin sanoen alustavasti vaikuttaa siltä, että Nokia ei onnistunut tuomaan markkinoille sellaista profetiaa tai viestiä, joka olisi poistanut analyytikkojen ja sijoittajien pelkoja, vaan pikemminkin pitämään heidät edelleen epävarmuudessa.

Niin tai näin, Nokian kurssi kääntyi heti tiedotteen julkistamisen jälkeen laskuun, joka on jyrkentynyt jo miltei kuuteen prosenttiin Helsingin pörssissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?