200102846 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pohjoismaihin levittäytyminen ei kiinnosta Pohjolaa

Julkaistu: 23.11.2001 20:14

Pankkiratkaisu ei ehkä synnykään tätä vuonna

Vahinkovakuutusyhtiö Pohjola ei ole kiinnostunut pohjoismaisen strategian rakentamisesta. Toimitusjohtaja Eero Heliövaaran mukaan yhtiö pysyy Suomessa, missä se hakee edelleen omaa pankkiratkaisuaan.

Heliövaara väläytteli Pohjolan vaihtoehtoja Vakuutusyhtiöiden keskusliiton seminaarissa Kittilässä. Hän kyseenalaisti aiempaa selväsanaisemmin suuruuden ja yleispohjoismaisuuden hyödyt.

– Meillä on suuri tehtävä Suomessa ja tyhjiö täytettävänä. Me emme hae aktiivisesti sellaisia ratkaisuja, jotka tähtäävät liiketoiminnan laajentamiseen Pohjoismaissa. Kotimaan asemaa vahvistavat yhteistyökuviot ja hankinnat ovat mahdollisia, Heliövaara sanoi.

Heliövaaran mukaan vahinkovakuuttaminen on tutkimuksissa todettu alaksi, jolla niin sanottu suuruuden ekonomia ei juurikaan toimi. Esimerkiksi Tanskassa kotikentällään toimimaan tyytynyt Topdanmark on erittäin tehokas ja kannattava vahinkovakuuttaja ja varsinainen analyytikkojen lempilapsi.

Analyytikot ovat naittaneet Pohjolaan Codanille, joka saisi siten Suomen omaan palettiinsa. Heliövaara ei niin tekisi, mutta ei halunnut puhua laveammin Pohjolan omistajien suulla.

Internet-pankkeja myynnissä

Pohjola haluaa olla paitsi kotimainen, myös niin sanotulla laajalla finanssikonseptilla toimiva vakuutusyhtiö. Kun pohjolalaiset puhuvat pankin hankinnasta, he eivät tarkoita Nordean ja Sammon kaltaisen finanssitavaratalon perustamista.

– On raivostuttavaa, että kaikki finanssiyhtiöt yritetään niputtaa samanlaisiksi. Valinnat on tehtävä omista lähtökohdista, muuten peli on kustannuspeli. Fokusointi on se kaikkein tärkein osa strategian kehittämistä, Heliövaara mietti.

Pohjola on 1,5 miljoonan asiakkaan vahinkovakuuttaja. Se haluaa olla myös heidän sijoituspalvelijansa, kuten Conventumin hankinta osoitti. Paljon puhuttu pankkiratkaisu tulee jatkamaan tätä linjaa, vähittäispankkia konttoreineen Heliövaara joukkoineen ei osta.

Pohjola etsii vahinkovakuutuksia ja sijoituspalveluita tukemaan lähinnä maksuliikenteeseen liittyvää pankkitoimintaa. Heliövaara ei yksilöi vaihtoehtoja, mutta mainitsee internet-pankkeja olevan Pohjoismaissa myynnissä kaksin kappalein ja viittaa myös siihen, että pankkiiriliike Evli on ryhtynyt pankiksi.

Päinvastoin kuin Pohjolan hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs, Heliövaara ei lupaa pankkiratkaisua vuoden loppuun mennessä.

– Pääasia että löytyy pidempiaikainen ratkaisu, vaikka se kestäisi kaksi kuukautta kauemminkin, Heliövaara sanoi.

Tuoreimmat osastosta