200102208 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Evli uskoo taantuman pohjan olevan lähellä

Julkaistu: 22.11.2001 20:25

Evli Pankki uskoo taantuman pohjan olevan käsillä. Suhdannekäännettä ennakoivissa indikaattoreissa on jo heikkoja merkkejä teollisuustuotannon kääntymisestä nousuun. Evli esitteli eilen suhdannenäkemyksiään Helsingissä.

Pääekonomisti Roger Wessmanin mukaan New Yorkin terrori-isku pysäytti hetkeksi kuluttajavetoisen elpymisen USA:ssa.

Massiiviset elvytystoimet alkavat kuitenkin vaikuttaa kasvavalla voimalla ensi vuonna.

– Elpyminen saattaa ensi vuonna olla odotettua voimakkaampaa. Kulutuksen elpymistä tukee elämän asteittainen normalisoituminen terrori-iskun jälkeen, ja nythän Afganistanin operaatio on edennyt odotettua nopeammin, Wessman arvioi.

Wessmanin mielestä muusta maailmasta ei ole maailmantalouden kasvuveturiksi, vaan kaikki lepää Yhdysvaltain harteilla.

Koronlaskutjatkuvat

Öljyn hinnan vaikutuksesta puhdistettu inflaatio on jopa kiihtynyt euromaissa. Wessman kuitenkin odottaa inflaation hidastuvan ripeästi, sillä inflaatio seuraa talouskasvua viipeellä.

Koronlaskut talouden elvyttämiseksi jatkuvat, ja Wessman uskoo Yhdysvaltain keskuspankin laskevan korkoja vielä tänä vuonna. Hän olettaa, että Euroopan keskuspankki jatkaa koronlaskuja vielä ensi vuonna.

Evlin osakestrategi Janne Sarvikivi varoitti sijoittajia teknologiaosakkeiden yliarvostuksesta.

– Alan osakkeiden arvostus on yksinkertaisesti liian korkealla, tulosennusteet eivät ole samassa linjassa hinnoittelun kanssa, Sarvikivi sanoi.

Sarvikiven mielestä houkuttelevimpia sijoituskohteita ovat tällä hetkellä syklisten toimialojen ja finanssisektorin osakkeet.

Tuoreimmat osastosta