20010335 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n teleoperaattorit valmistautuvat fuusioihin

Sääntelyn purku helpottaa operaattoreiden toimintaa

21.11.2001 20:12

Amerikkalaisten matkapuhelinoperaattoreiden yrityskaupat ja fuusiot tulevat lisääntymään ja operaattoreiden määrä kutistumaan lähitulevaisuudessa, kun niiden toimintaa estäneet taajuusrajoitukset poistuvat.

Tähän asti viranomaissääntely on tehnyt teleoperaattoreiden fuusiot hyödyttömiksi USA:ssa.

Koko maan laajuisesti toimivien operaattoreiden määrän arvioidaan kutistuvan nykyisestä kuudesta kolmeen-neljään ja pienempien paikallisesti toimivien operaattoreidenkin joukon pienenevän.

Matkapuhelinoperaattoreiden toiminta tulee helpottumaan Yhdysvalloissa muutenkin, kun toimintaa rajoittanut taajuuspula uusien sääntöjen myötä helpottuu. Tämän ansiosta operaattorit voivat panostaa jatkossa enemmän palveluidensa kehittämiseen.

Tämän uskotaan auttavan huomattavasti myos laitevalmistajia ja langattomia palveluja operaattoreille myyviä yrityksiä.

Esimerkiksi Nokia on aiemmin arvioinut, että Yhdysvalloissa viranomaisten säätelystä johtuva taajuuspula on vaikeuttanut operaattoreiden toimintaa ja siirtymistä kolmannen sukupolven palveluihin.

Isot operaattorit hyötyvät eniten

Tähän asti amerikkalaisviranomaiset ovat rajoittaneet sitä, kuinka paljon puheluvälitykseen tarvittavaa taajuusaluetta operaattorit ovat voineet pitää hallussaan. Tämä on estänyt operaattoreiden väliset yrityskaupat ja fuusiot, koska sääntöjen mukaan ne olisivat fuusioituessaan yleensä menettäneet toisen operaattorin hallussa olleet taajuusalueet.

Rajoituksella on aiemmin haluttu taata kilpailun säilyminen ja pienten, paikallistenkin operaattoreiden mahdollisuus pysya hengissä.

Analyytikkoarvioiden mukaan rajoitusten poistuminen voisi ajaa yhteen jopa AT&T:tä, Cingularia ja Voicestreamia, jotka kaikki ovat siirtyneet tai siirtymassa gsm-standardin käyttöön. Ne voivat myös olla kiinnostuneita Neätelin kaltaisista pienemmstä operaattoreista, joilla on hallussaan isommilta operaattoreilta puuttuvaa,tärkeää kapasiteettia suurkaupungeissa. 

Yrityskauppojen lisäksi rajoitukset ovat tähän asti estäneet palvelujen kehittämistä. Varsinkin suurkaupungeissa pula taajuusalueista on estänyt operaattoreita tarjoamasta asiakkailleen kaikkia uusia palveluja ja hankaloittanut jo olemassa olevienkin palvelujen käyttöä ylikuormituksen vuoksi. Amerikkalaisoperaattoreilla on käytössään paljon pienemmät taajuusalueet kuin eurooppalaisilla.

Kokonaan operaattoreille asetettavat rajat eivat poistu vielä nytkaan, mutta sallittujen taajuusalueiden laajennus on ensi askel sitä kohti.

Kolmannen sukupolven palvelujen kehittämistä nyt tapahtunut sääntelyn purku ei vielä analyytikkojen mukaan riitä auttamaan. Sitä varten viranomaisten on vapautettava operaattoreiden käyttöön kapasiteettia, joka nyt on puolustuvoimien ja televisioyhtiöiden kaätössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?