20010272 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Peruslelutpalasivat jenkkien joulumarkkinoille

Julkaistu: 20.11.2001 20:28

Amerikkalainen leluteollisuuson joutunut kuulostelemaanentistä tarkemmin maailmanpolitiikkaaja kuluttajien tuntoja

Tänä jouluna lasten suosikkilelulahjat ovat aiempaa perinteisempiä – ja halvempia. Tähän ainakin yhdysvaltalaiset lelukauppiaat ovat valmistautuneet. Palomies- ja poliisinuket sekä Legon uutuudet ovat tämän joulun suosikkeja.

Lelutehtailijat ovat joulun ostossesongin lähestyessä joutuneet kuulostelemaan entistä tarkemmin kuluttajien tuntoja, talouden tilaa ja maailmanpolitiikkaa. Sekä heikkenevä taloustilanne että Yhdysvaltoja kohdanneet terrori-iskut ovat syksyn mittaan pakottaneet lelutehtailijat vetämään pois markkinoilta tai perumaan tulossa olevia leluja. Liian sotaisat tai muuten aggressiiviset lelut ja videopelit on hylätty, sillä kuluttajat haluavat rauhoitella lapsiaan.

Myös hintavat lelut ovat pudonneet pois lelukauppojen sisäänostajien listoilta. Lasten joululahjoja ja leluja ei jätetä huonoinakaan aikoina ostamatta, mutta hintatietoisuus kasvaa selvästi. Tänä vuonna joulun suosikkilahjan hinnan uskotaan Yhdysvalloissa jäävän noin sadan markan tuntumaan, mikä on paljon vähemmän kuin vielä pari vuotta sitten.

Tämän joulun suosikkileluiksi nousevat amerikkalaisilta lelukauppiailta ja -valmistajilta kerättyjen tietojen mukaan perinteiset lelut, kuten action-hahmot, autot ja nuket. Terrori-iskun takia suurta suosiota odotetaan palomies- ja poliisi-action-hahmoille sekä kuorma-auto- ja maansiirtokoneleluille ja lääkärilaukuille.

Lelutehtailijat uskovat myös opetuksellisten pelien käyvän tänä vuonna kaupaksi.

Leluteollisuus hyötyyuutuuselokuvista

Ykkösleluksi on Playdate-tutkimuslaitoksen mukaan tänä jouluna nousemassa Legon Bionicle-niminen avaruusajan action-sankari. Kakkossijalle lelukauppiaat odottavat Playskoolin Puuha-Peten itsestään liikkuvaa ja puhuvaa traktoria.

Kolmoseksi kiilaavat Irwin Toyn Dragonball Z-hahmot, neljänneksi Hasbron puhuva Tonka-höyläpenkki, viidenneksi Mattelin uusi rokki-Barbie. Kärjessä on sähkökirjaleluja sekä palomies- ja muita sankarihahmoja.

Viime vuodet leluteollisuus on kärsinyt siitä, että elokuvateollisuudella ei ole ollut tarjota lastenelokuvien sarjassa suuria kassamagneetteja. Ne kun yleensä poikivat hyvää lelumyyntiä.

Helpotusta on nyt tulossa Harry Potter -elokuvasta sekä Taru sormusten herrasta -elokuvasta ja Disneyn Monsters-leffasta. Elokuvat ovat saaneet kauppoihin omat action-hahmonsa ja muuta rekvisiittaa.

Ainoat kalliit lahjat, joihin lelukauppiaat uskovat tänä jouluna, ovat videopelikonsolit. Näinä aikoina kotiviihde tekee hyvin kauppansa.

Sonyn Aibo ui vastavirtaan

Japanilainen Sony on kuitenkin päättänyt taistella lelukauppiaiden odotuksia vastaan. Siltä on tulossa joulumyyntiin uusi, entistä kalliimpi robottilelu, jonka hinta hipoo kymmentätuhatta markkaa.

Aibo-niminen robottilelu on muutenkin aggressiivisempi kuin muut tämän joulun lelulahjat. Aibo on uusi machompi ja testosteronilla varustettu versio Sonyn aikaisemmista robottikoirista. Se puree takaisin, ja lurppakorvien sijasta se heiluttaa antennia ja ulisee yliviritetyn auton tavoin.

Valmistajan mukaan se onkin tarkoitettu hieman isommille lapsille eli lähinnä teini-ikäisille pojille ja vempaimia rakastaville 25–45-vuotiaille miehille. Heille, toisin kuin pikkulapsille, pitää näinä sotaisina aikoina tarjota nimenomaan aggressiivista ja machoa taistelijaa.

Tuoreimmat osastosta