200102090 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjä saattaa tarvita taas IMF:n apua

Öljyn hinnan lasku uhkaa öljytuloista riippuvaisen Venäjän budjettia

19.11.2001 20:08

Venäjän finanssiministerin Aleksei Kudrinin mukaan Venäjä saattaa tarvita jälleen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainoitusta, jos raakaöljyn hinnan lasku maailmanmarkkinoilla jatkuu. Venäjä ilmoitti aiemmin syksyllä, että se ei enää tarvitse IMF:n lainoitusta ja aikoo jopa maksaa ottamiaan lainoja etuajassa takaisin.

Tämän ilmoituksen jälkeen maailman talousnäkymät ovat kuitenkin huomattavasti heikentyneet, ja heikko kysyntä on ajanut raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan syöksykierteeseen. Venäläisen Urals-raakaöljylaadun hinta on laskenut jo 15 dollarin tuntumaan barrelilta, kun Venäjä on laskenut ensi vuoden budjettinsa vähintään 17 dollarin hinnan varaan. Yleisesti seuratun Pohjanmeren Brent -öljylaadun hinta on pari dollaria Uralsia korkeammalla.

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec on vaatinut Venäjän tulemista mukaan yhteiseen raakaöljyn tuotantoleikkaukseen maailmanmarkkinahinnan laskun pysäyttämiseksi. Finanssiministeri Kudrinin mukaan Venäjä ei kuitenkaan aio suostua suureen leikkaukseen.

Viime viikolla Venäjä lupasi jo leikata tuotantoaan 30 000 barrelilla päivässä, mutta Opec vaatii Venäjää leikkaamaan tuotantoa 300 000 barrelilla. Öljykartelli on itse valmis leikkaamaan tuotantoaan 1,5 miljoonalla barrelilla.

Budjetti saattaamennä uusiksi

Venäjä saattaa joutua myös leikkaamaan ensi vuoden valtion budjet-tiaan öljytulojen kutistuessa. Noin 40 prosenttia Venäjän budjettituloista tulee öljy- ja kaasusektorilta.

Venäjän hallituksen varapääministeri Ilja Klebanov viittasi ensimmäistä kerran tällaiseen mahdollisuuteen lauantaina. Aiemmin Venäjän hallitus on sanonut, että se sel-viää öljyn hinnan putoamisesta ilman uusia budjettileikkauksia.

Raakaöljyn hinnan lasku vaikeuttaa erityisesti Venäjän suuria ulkomaanvelan maksuja lähivuosina. Vuonna 2002 maan pitää maksaa ulkomaanvelkoja 14 miljardia dollaria ja vuonna 2003 19 miljardia dollaria. Viimeksi vuonna 1998 öljyn hinta romahdutti Venäjän talouden. Tällä kertaa Venäjän uskotaan kuitenkin kestävän paremmin hinnan laskua.

Öljyn hintajatkaa laskuaan

Raakaöljyn tynnyrihinta oli jälleen maanantaina maailmanmarkkinoilla selvässä laskussa. Päivällä laskua oli yli kolme prosenttia perjantain hintaan.

Hinnan laskun syynä oli juuri epäilys, että Opecin havittelemat tuotannonrajoitukset eivät toteudu, koska Venäjä ei halua karsia omaa tuotantoaan riittävästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?