200109593 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen hallinto helpoin toisten EU-maiden yrityksille

Huono säätely maksaa eurooppalaisyrityksille 50 miljardia euroa vuodessa

19.11.2001 20:08

<"Teksti, ei sis.">Toisten EU-maiden yritykset kohtaavat Suomessa kaikkein vähiten lainsäädännöllisiä ja hallinnollisia esteitä liiketoiminnan harjoittamiseen, väittää Euroopan komission tuore tutkimus.

Britannia, Italia, Ranska ja Saksa ovat vientiyritysten mielestä byrokratialtaan kaikkien raskaimmat markkina-alueet, vaikka maiden kysyntäpotentiaali on EU:n huippua.

Seitsemän prosenttia tutkimukseen osallistuneista yrityksistä on päättänyt joko vähentää toimintaansa tai vetäytyä kokonaan Ranskan, Saksan ja Italian markkinoilta hallinnollisten esteiden takia.

Komissio haastatteli syyskuussa 4 000 yritystä selvittääkseen, miten EU-maat ovat pitäneet kiinni Lissabonin huippukokouksessa antamastaan lupauksesta byrokratiaesteiden poistamisesta yritystoiminnan tieltä.

Tutkimuksen lopputulos oli masentava. Paljosta puheesta huolimatta yritykset eivät ole huomannet minkäänlaisia merkkejä lainsäädännön yksinkertaistamisesta.

Jäsenmaiden kesken tosin on suuria eroja. Saksalaiset ja ranskalaiset yritykset ovat kaikkein tyytymättömimpiä yritystoimintaa kotimaassa sääteleviin lakeihin ja määräyksiin.

Yritykset pitävät suurimpana ongelmana tuotteiden hyväksymismenettelyä, joissa on paljon teknisiä esteitä. Toiseksi suurimman ongelman muodostavat yritysten mielestä työntekijöitä ja työolosuhteita koskevat vaatimukset. Vasta kolmantena tulevat verotukseen liittyvät hallinnolliset ongelmat.

Komissio arvioi, että huono säätely maksaa yrityksille 50 miljardia euroa vuodessa.

Suomi sovelsi parhaitensisämarkkinalakeja

Suomesta on tullut EU:n paras maa myös sisämarkkinalainsäädännön soveltamisessa.

Suomi on pannut kansalliseen lainsäädäntöön jo 99,3 prosenttia EU:n kaikista sisämarkkinoiden toimintaa säätelevistä direktiiveistä tai määräyksistä. Ruotsissa oli pienin direktiivivaje komission edellisessä tutkimuksessa, mutta nyt myös Tanska on ohittanut sen.

Kreikassa ja Ranskassa direktiivivaje on yli kolme kertaa suurempi kuin Suomessa.

EU on säätänyt 1 490 direktiiviä ja 275 asetusta, joilla katsotaan olevan vaikutuksia yhteismarkkinoiden toimintaan. Komissio yrittää saada jäsenmaita ruotuun haastamalle ne oikeuteen yhteisön lainsäädännön rikkomisesta.

Elokuuhun mennessä komissio oli nostanut 1 477 rankaisumenettelyä, joista 30 prosenttia kohdistui Ranskaan ja Italiaan. Suomi, Luxemburg ja Ruotsi ovat joutuneet kaikkein harvimmin puolustamaan tekojaan EY-tuomioistuimessa. Belgia ja Ranska johtavat joukkoa, joka ei aina kunnioita edes tuomioistuimen päätöksiä. 27 tuomiota ei ole aiheuttanut minkäänlaista reaktiota jäsenmaissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?