200108089 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Odotettu verolinjaus pörssikaupasta

Julkaistu: 15.11.2001 21:42

Valtiovarainministeriö valmistelee Helsingin pörssin veroedun poistamista. Nykyisin Helsingin pörssissä tehtävät kaupat ovat vapaita 1,6 prosentin varainsiirtoverosta, jonka joutuu maksamaan kaikista pörssin ulkopuolella tehtävistä suomalaisosakkeiden kaupoista. Nykyinen verolaki koskee myös suomalaisten arvopaperien kauppaa ulkomaisissa pörsseissä.

Vero on Suomessa jäänne ajalta, jolloin osakekauppaa pyrittiin edistämään ja ohjaamaan sitä erityisesti Helsingin pörssiin. Nykytilanteessa yhtä pörssiä suosivaa verotuskäytäntöä on vaikea puolustella. Markkinoiden kansainvälistyessä Helsingin pörssille myönnetty veroetu on selkeä kilpailuetu, jonka viranomaiset ovat myöntäneet yhdelle yritykselle. EU:n sisämarkkinoilla järjestelystä luopuminen on ollut lähinnä ajan kysymys.

Valtiovarainministeriön suunnitelma on järkevä. Ministeriö haluaa poistaa varainsiirtoveron kaikelta julkiselta arvopaperikaupalta. Tämä mahdollistaisi käytännössä sen, että potentiaaliset kilpailijat voisivat toimia samoilla edellytyksillä kuin Helsingin arvopaperipörssi nykyään.

Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätös viime marraskuussa korostaa lakimuutoksen tarvetta. KHO:n mukaan Suomen kansalaisten kotimaisen yhtiön osakkeella käymä kauppa on vapaa varainsiirtoverosta. Suomalaisten näkökulmasta Helsingin pörssin tarjoama veroetu suomalaisosakkeiden kaupassa esimerkiksi Tukholman tai New Yorkin pörsseihin nähden on jo poistunut.

Tuoreimmat osastosta