Rökäletappio niskassaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jippii putsaa rankasti pesää

Jippiin tulos vuoden kolmelta ensimmäiseltä neljännekseltä oli rankan tappiollinen. Uusi toimitusjohtaja Matti Copeland on pannut tuulemaan. Mutta paljonko vaihtoehtoja oli tarjolla?

15.11.2001 14:17

Jippiin julkistamassa osavuotiskatsaustiedotteessa todetaan, että "Jippiin yleisessä toimintaympäristössä on katsauskauden aikana tapahtunut merkittäviä muutoksia, jotka ovat pakottaneet myös Jippiin muuttamaan liiketoimintafokusta ja luopumaan liiketoiminnoista, jotka aikaisemmin olivat kasvuyrityksen strategian mukaisia."

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Jippii on joutunut kirjaamaan tappiot täysimääräisenä ja putsaamaan pöydän, jotta toiminnan jatkaminen ylipäätään on järkevästi mahdollista.

Jippii teki tappiota vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana yli puolet liikevaihdostaan, eli sen liiketulos oli -47,2 miljoonaa euroa. Ilman kertaluontoisia kulueriä konsernin liiketulos oli 25,1 miljoonaa euroa pakkasella.

Katsauskauden aikana konsernin liikevaihto oli 68,1 miljoonaa euroa, jossa on kasvua 216,5 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan verrattuna.

Kolmannella neljänneksellä yritys kirjasi 22,1 miljoonan euron alaskirjaukset ja kuluvaraukset tappiollisista liiketoiminnoista luopumisesta. Lisäksi Jippii julkisti uuden strategian, jonka mukaan se keskittyy kahteen ydinliiketoimintaan ja karsii muut toiminnot mahdollisimman nopeasti.

Koko vuosi tappiolla

Konsernin koko vuoden liikevaihtoennuste on 90 miljoonaa euroa ja sen toiminta tulee olemaan tappiollista myös vuoden viimeisellä neljänneksellä,

Vuoden 2002 liikevaihdoksi konserni arvioi noin 100 miljoonaa euroa ja tuloksen odotetaan olevan positiivinen.

Yrityksen uuden linjauksen mukaiset liiketoiminta-alueet ovat Mobile entertainment -liiketoiminta ja kotimaan monipalveluoperaattoritoiminta.

Mobiilihuvituksissa Jippiin tavoitteena on "hyödyntää jo saavutettu kilpailuetumatka matkapuhelimille tarjottavissa viihdepainoitteisissa lisäarvopalveluissa". Liiketoiminta koostuu matkapuhelimiin tarkoitetuista lisäarvopalveluista, kolmansille osapuolille myytävästä matkapuhelimien lisäarvopalvelujen jakelu- ja laskutusjärjestelmästä (J-MAP) sekä kuluttajille suunnatusta Jippii Club -portaalista.

Kotimaan monipalveluoperaattori-toiminnan tavoitteena on olla Suomen kustannustehokkain Internet-, GSM- ja telepalveluita tuottava palveluoperaattori. Yritys uskoo, että sen kasvuedellytykset ovat kotimaassa hyvät, koska Jippiillä on jo vahva markkina-asema GSM-, tele- ja Internet-palveluissa.

Rahaa puuttuu

- Jippii Group Oyj:n rahoitusasema katsauskauden lopussa oli edelleen tiukka ja vaatii nopeita toimenpiteitä, joita valmistellaan. Taseen loppusumma kauden päättyessä oli 63,4 miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste -11,8 %, todetaan yrityksen tiedotteessa.

- Konsernin emoyhtiön Jippii Group Oyj:n osakepääoma 30.9.2001 oli 4,5 miljoonaa euroa ja koko oma pääoma 3,8 miljoonaa euroa. Yhtiöllä oli korollista velkaa 23,4 miljoonaa euroa, josta pitkäaikaista velkaa oli 7,2 miljoonaa euroa. Konsernin rahat ja pankkisaamiset katsauskaudenpäättyessä olivat 1,8 miljoonaa euroa.

Konsernin kolmannen neljänneksen alaskirjaukset ja kuluvaraukset kohdistuivat seuraavasti: konserni reilut 10 miljoonaa, Saksa 8,4, Iso-Britannia 1,7 ja Norja yksi miljoona euroa.

Konserni pyrki paikkaamaan rahoitusvajettaan ensimmäisen vaiheen rahoitusannilla, joka tuotti 11 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?