200102137 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keskisuomalainen on nousemassaenemmistöomistajaksi Savon Mediat Oy:ssä

Julkaistu: 13.11.2001 22:56

TS-Yhtymän Keijo Ketonen on hermostunut neuvottelujen venymisestä

Savon Mediat Oy:n omistajat ovat pääsemässä ratkaisuun, jonka mukaan Sanoma Oy, TS-Yhtymä ja Ilkka myyvät asteittain osuutensa Savon Medioista Keskisuomalainen Oy:lle. Nyt Keskisuomalainen omistaa karvan verran alle puolet Savon Medioista.

Omistusjärjestelyitä on vatvottu jo kahden vuoden ajan ilman tulosta. Pääkiista on koskenut rahaa.

Sanomia neuvotteluissa edustava varatoimitusjohtaja Martti Ojares uskoo neuvotteluratkaisun syntyvän lähiviikkoina.

Hän ei suostu sanomaan mitään siitä, miten kauppa on tarkoitus järjestää ja siirtyykö Savon Mediat kokonaan Keskisuomalaiselle.

– Neuvottelut ovat ilman dramatiikkaa loppusuoralla, hän kuittaa.

Vielä vaitonaisempi on Keskisuomalaisen hallituksen puheenjohtaja Kyösti Vesterinen.

– Asia etenee myönteisessä hengessä, hän toteaa.

?Keskisuomalainenluistanut viime metreillä?

TS-Yhtymää neuvotteluissa edustava, Turun Sanomien suuromistaja ja toimitusjohtaja Keijo Ketonen on sen sijaan selvästi ärtynyt neuvotteluiden venymisestä.

Hänen mukaansa sopimus on ollut lähellä jo useampaan otteeseen, allekirjoitusta vailla, mutta aina viime hetkellä Keskisuomalainen on livennyt sovitusta.

Ketosen mukaan Keskisuomalaisen päätoimittaja ja varatoimitusjohtaja Erkki Laatikainen haluaisi Savon Mediat sataprosenttisesti yhtiönsä omistukseen, ?mutta kun sillä ei ole rahaa?.

–Se (neuvottelujen venyminen) on Keskisuomalaisesta ja Laatikaisesta kiinni. Tämä on vähän sairas juttu.

Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Erkki Poranen ei suostu kommentoimaan neuvotteluja mitenkään.

?Pieni, muttakiusallinen piikki?

Ketonenkaan ei suostu sanomaan, minkälaista siivua Savon Medioista viilataan alkupalaksi Keskisuomalaiselle.

– En muista. Minulla on 500 miljoonaa muuta asiaa, ja tämä on viikkoskaalassani kovin pieni, mutta hyvin kiusallinen piikki, hän sanoo.

Ketonen arvioi, että osaa Keskisuomalaisen hallituksessa on ruvennut hirvittämään se, että enemmistöosuuden myötä Keskisuomalainen joutuu lunastamaan koko savolaisyhtiön.

– Osa keskisuomalaisen hallitusväestä on sitä mieltä, että se on liian iso ja riskaabeli potti.

Hänestä on kuitenkin selvää se, että vaikka kauppa tehdään osissa, pitää kokonaisuudesta olla selvä sopimus,

Ketosen mukaan neuvotteluja hiertävät myös eteläpohjalaisen Ilkan ja jyväskyläläisen Keskisuomalaisen väliset jännitteet. Savon Mediat omistaa 14 prosenttia Ilkan osakkeista, jotka siis siirtyisivät Keskisuomalaisen omistukseen ellei niitä vapauteta omistusjärjestelyiden yhteydessä. Ilkan toimitusjohtaja Matti Korkiatupa torjuu väitteet jännitteistä. Hänestä Savon Mediat on Ilkalle hyvä omistaja, eikä Keskisuomalainenkaan olisi omistajana ongelma.

– Eri asia on, haluavatko he omistaa meitä.

Toisaalta Korkiatupa ei lämpene ajatukselle Väli-Suomi-konsernista, jota on kaupitellut muun muassa Savon Mediat Oy:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Väli-Suomi-konserni olisi kolmas mediajätti SanomaWSOY:n ja Alman rinnalla. Siihen kuuluisivat ainakin Savon Sanomat, Keskisuomalainen, Ilkka, Pohjalainen ja Karjalainen.

– Väli-Suomi on toimija tulevaisuudessakin. Mutta ei sen (yhteistyön) tarvitse olla omistuksellista, vaan se on puhdasta operatiivista toimintaa, Korkiatupa tuumaa.

Savon Mediat kustantaa muun muassa Savon Sanomia, Iisalmen Sanomia sekä Warkauden lehteä. Yhtiön tulos ennen satunnaiseriä oli viime vuonna 37,8 miljoonaa ja liikevaihto noin 273 miljoonaa markkaa.

Sanomat ja TS-Yhtymä tulivat Savon Medioiden omistajiksi, kun Pro Lehdistö viime nousukauden lopulla pelasti maakuntalehtiä nurkanvaltaajilta.

Tuoreimmat osastosta