200103484 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Iltakauppa rikkoi miljardirajan

12.11.2001 20:49

Helsingin pörssin iltakaupassa osakkeita vaihdettiin ensimmäistä kertaa yli miljardin euron arvosta lokakuussa. Iltapörssi näytti piristymisen oireita jo syyskuussa, jolloin osakemarkkinoiden raju heilahtelu kasvatti myös vaihtoa. Lokakuussa iltakaupan osuus kokonaisvaihdosta oli jo lähes seitsemän prosenttia, kun aiemmin sen osuus on jäänyt reilun viiden prosentin tuntumaan.

Välittäjien mukaan yksityissijoittajat ja muut vähittäispuolen asiakkaat käyvät nyt selvästi aktiivisemmin kauppaa kuin alkusyksystä. Ammattilaiset tarjoavat selitykseksi sekä Yhdysvaltain terrorikriisiä että vähittäisasiakkaiden uskon palautumista markkinoihin.

Tämä näkyy myös pörssin kappalemääräisessä kokonaisvaihdossa, joka on ampaissut kovaan kasvuun vaikka kurssit ovat alamaissa. Lokakuun tilaston mukaan osakkeiden kappalemääräinen vaihto lisääntyi peräti 90 prosenttia vuoden aikana.

Iltakauppaa on käyty viime huhtikuusta lähtien. Epäotollisempaa ajankohtaa pörssin aukiolon pidennykselle ei olisi voinut löytyä: teknokuplasta olivat viimeisetkin ilmat tyhjentymässä. Pahiten näppinsä polttivat iltapörssille elintärkeät yksityissijoittajat.

Jo kesällä, kun iltapörssi oli vain muutaman kuukauden ikäinen, useat välittäjät peräänkuuluttivat sen lopettamista. Iltamiehityksen pitäminen maksaa pankkiiriliikkeille enemmän kuin iltakauppa tuottaa. Pörssi on nyt käytännössä yhtäjaksoisesti auki aamukymmenestä iltayhdeksään, mikä tarkoittaa vuorotyöhön siirtymistä useassa pankkiiriliikkeessä.

Kiihkeimmät iltakaupan vastustajat saivat lisää vettä myllyynsä, kun Tukholman pörssi ilmoitti lopettavansa iltakaupankäynnin lokakuun puolivälissä. Tukholman pörssi taipui ratkaisussaan välittäjien tahtoon. Toisin kuin Helsingissä, tukholmalaisilla välittäjillä oli päivystyspakko iltamyöhään. Helsingissä pankkiiriliikkeet voivat pistää lapun luukulle milloin vaan.

Helsingissä toivotaan, että Tukholman päätös houkuttelee ennen pitkään asiakkaita Pohjanlahden yli.

– Varmasti pidemmällä aikavälillä vaikuttaa Helsingin suhteelliseen kiinnostavuuteen, jos meillä on pidemmät aukioloajat, uskoo Nordea Securitiesin toimitusjohtaja Reijo Knuutinen.

Helsingin pörssi selvittää parhaillaan välittäjien kantaa iltakauppaan. Monet välittäjät ovat kuitenkin tyrmänneet täysin kesällä esiin tulleen ajatuksen, jonka mukaan iltakauppa voitaisiin tiettyinä päivinä ottaa käyttöön lyhyelläkin varoitusajalla.

– Se ei mielestäni ole asiakkaiden palvelua. Eivät kaupatkaan ole satunnaisesti auki yhdeksään, eräs välittäjä pohtii.

Välittäjien kilpailu markkinaosuuksista kiristyy entisestään. Alfred Berg kiri pitkästä aikaan kärkeen, mutta vain täpärästi. Osuudet ovat aiempaa selvästi pirstaloituneempia. Sekä Bergin, Nordean ja Deutsche Bankin osuus pörssin kokonaisvaihdosta oli yli yhdeksän prosenttia. Useita vuosia suurimman välittäjän titteliä kantaneen Evlin osuus on pudonnut kuin lehmän häntä. Viime kuussa Evli Pankin markkinaosuus oli 5,16 prosenttia.

Etävälittäjistä Deutsche Bankin lisäksi hyvin pärjäsi ruotsalainen Neonet Securities, joka ylsi reilun kuuden prosentin osuuteen. Ruotsalainen nettivälittäjä hallitsee yhdessä Nordean kanssa iltakaupankäyntiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?