200105935 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sauli saa ymmärrystä

Julkaistu: 12.11.2001 14:31

Kaikkien jahkaajien isä Sauli Niinistö jahkaili kokoomuksen presidenttiehdokkuuden kanssa niin pitkään, että kokoomuksen naiset ehtivät estämään Harri Holkerin ehdokkuuden rinnan mitalla esittämällä Riitta Uosukaista ennen kuin pojat ehtivät hätiin. Mahdollista hakemistaan Suomen Pankin johtokuntaan Sauli pimitti kuin parhaat ventin vetäjät. Lopulta puolivallattomasta poikamiehestä puoliviralliseksi ukkomieheksi muuttunut Sauli ei halunnut lähteä hukkaamaan taitojaan pankin loputtomille käytäville.

Tässä viimeksi mainitussa vetäytymisessä ennen taistelun alkua, Sauli saa kuitenkin tarkastajalta lähes vilpittömän hyväksynnän. Ei kai kukaan normaali ihminen lähde sellaiseen paikkaan, mistä uhkaa tulla pohjalaisten virkamiesten ja entisten poliitikkojen temmellyskenttä. Nykyisistä kolmesta Suomen Pankin johtokunnan jäsenistä kaksi on jo nyt pohjalaista. Matti Vanhala kävi koulunsa Vaasassa, Sinikka Salo on Kortesjärveltä ja pankkiin tyrkyllä oleva Esko Aho Vetelistä.

Vaikka johtokuntaa täydennettäisiin nyt Ahon lisäksi vielä jollakin muulla henkilöllä, on pohjalaisilla siellä enemmistö 3–2. Siinä eivät muut paljon pöydille hypi.

Ei kiinnosta Kansan Uutisiakaan

Maailma romahti lopullisesti tiistaina, kun tarkastaja, kansanvallan väsymätön rakkikoira selaili pitkästä aikaa Kansan Uutisia, tuota työkansan puolia pitävää viimeistä linnaketta. Tarkastaja tyrmistyi KU:n tavasta uutisoida Rautaruukin ja Soneran lomautukset sekä Nokian irtisanomiset. Useita tuhansia ihmisiä (monet heistä vasemmistoliittolaisia) koskevat tapahtumat oli kuitattu yhden palstan uutisina! Saman näkyvyyden saivat luomuruuan hintaerot ja Rkp:n hiekkalaatikkokähinät.

No, puheet aatteiden ja puolue-erojen katoamisesta saivat ainakin lopullisen vahvistuksensa. Saman kokoiset ja sisältöiset lomautusjutut olisi voinut lukea mistä tahansa aviisista. Vanhaan hyvään aikaan sentään edes kommareiden lehdestä olisi saanut lukea pääluottamusmiehen herrakaunaisen tuomion johtajien kumartamisesta suurelle rahalle. Nyt ei mitään! Oi aikoja, oi tapoja!

Viidelläsadalla työnhakijaksi

Irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair ottaa rahansa sieltä, mistä saa. Kun lentokriisi yllätti, yhtiö päätyi jakamaan lippujaan sekä puoli-ilmaiseksi että ilmaiseksi, mutta toimitusjohtaja Michael O?Leary keksi, että tuloja saa muiltakin kuin asiakkailta.

Euroopan ainoihin kasvaviin lentoyhtiöihin lukeutuva Ryanair on nyt palkkaamassa 250 uutta työntekijää. Se odottaa kokonaista hakemusvuorta, jonka käsittely on työlästä ja kallista. Siksi yhtiö pyytääkin jokaista pilotiksi haluavaa lähettämään hakemuksensa mukana 500 markkaa, muuten hakemusta ei edes vilkaista.

– Viime vuonna saimme 6 500 työhakemusta 80 avoimeen työpaikkaan. Peräti 600 näistä oli alle 16-vuotiailta pilottikandidaateilta, joilla ei ole vielä edes auton ajokorttia. Laadukas Boeing 737 -lentäjä ei varmastikaan pahastu viidensadan lähettämisestä, O?Leary perustelee sanomalehti Timesissä.

Ryanair palkkaa pilotteja kaavailemiinsa 50 uuteen koneeseen. Jos Boeing ei taivu edullisiin hintaehtoihin, se aikoo hankkia ne vähän käytettyinä muilta lentoyhtiöiltä. Käytettyjen koneiden hinnat ovat puolittuneet tänä syksynä.

Uusia koneita tarvitaan, kun Ryanair valtaa reittejä vaikeuksiin joutuneilta yhtiöiltä. Alan huhujen mukaan jotkut Euroopan lentokentät ja kaupungit ovat jopa valmiita maksamaan Ryanairille siitä, että se toisi turistivirtoja niille. O?Leary saattaa siis löytää vieläkin lisää tulolähteitä.

Tuoreimmat osastosta