200106176 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Muhkeita viinejä Etelä-Ranskasta

Julkaistu: 12.11.2001 14:33

Muutamasta aikaisemmasta maistelusta innostuneena haeskelin pitkin syksyä Rhônen laakson viinejä tietyin ehdoin. Etelä-Rhônen viinin tulisi olla vuosikertaa 1998 ja Pohjois-Rhônen vastaavasti vuosikertaa 1999. Nämä vuodet ovat alueillaan ehdottomasti parhaita miesmuistiin. Aikani odoteltua Alko hyllyihin ilmestyi molemmilta alueilta kriteerini täyttävät viinit.

Klassinen viini eteläisestä Rhônesta on Paul Jaboulet Aïnén Chateauneuf-du-Pape Les Cèdres 1998 (Alkon nro 6596, hinta 165 mk/ 27,75 euroa) on kauniin punainen ja aavistuksen kehittyneen näköinen ruskettuneen reunavärinsä johdosta. En muista pitkään aikaan avanneeni viiniä, jonka tuoksu suorastaan lemahtaa ulos pullosta heti, kun avaa korkin. Tämän runsaampaa tuoksua tuskin onkaan. Siinä aistii sekä hillomaisuutta, vanhaa kittipintaista juustoa ja mausteisuutta limittäin, päällekkäin ja peräkkäin. Lasia voisi nuuhkia ikuisuuden.

Suussa viini kelpaa myös malliksi täysin tasapainoisesta, hieman kehittyneestä ja maukkaasta viinistä. Maku aukeaa välittömästi, etenee laveasti täyttäen koko suun antaen hedelmäisten aromien kehittyä rauhallisesti. Sitten yhtäkkiä maun lopussa hillon ja juuston maut kaikkoavat. Tilalle tulee runsas happoisuus, joka alkaa mausteisuudella. Jo tuoksusta tutut komponentit alkavat taas tuntua hitaasti jälkimakua kohden. Mausteisuuden miellyttävä aromi jää vielä pitkäksi aikaa suuhun. Tämä viini ei takuulla jätä ketään kulinaristia kylmäksi.

Jo hieman kehittynyt viini kypsynee huippuunsa parissa vuodessa ja säilynee juotavana 5–8 vuotta. Nyt se on ehdottoman suositeltava riistapaistin seuraksi.

Ehkä hieman poikkeuksellisesti suosittelen tätä viiniä myös voimakkaiden juustojen seuraan. Ei tosin sinihomejuuston, mutta Livarot tai Alsacen Munster sekä Pont l?Evêque oikein pitkälle kypsytettynä ovat omiaan tämän viinin kanssa. Vihjeeksi kerron vielä oman periaatteeni: näitä juustoja ei sovi nauttia ennen kuin viimeisestä myyntipäivästä on kulunut kaksi viikkoa. Vasta silloin alkavat aromit olla sopivasti kypsyneitä ja rakenne sopivan valuva.

Saint-Joseph on Gigondasin kanssa pohjoisessa Rhônessa alue, joka tuottaa hyviä viinejä säälliseen hintaan. Muutenhan Pohjois-Rhône tunnetaan hyvin hinnakkaista viineistään, erityisesti Côte-Rôtien viinit ovat todella arvokkaita.

Löysin Stockmannin Alkon hyllystä lupaavalta näyttävän Offerus Saint-Joseph 1999 -viinin. Tuottaja on pieni, mutta hyvin maineikas Domaine Jean-Louis Chave. Viini näyttää juuri loppuneen Alkon tilausvalikoimasta, hinta oli 99 mk. Maahantuoja odottaa myyntiin jo uutta vuosikertaa 2000. Ulkonäöltään hyvin tuoreessa, syvän sinipunaisessa viinissä on väriä poikkeuksellisen runsaasti. Tuoksu on nuorelle viinille tyypillinen, hieman pidättyväinen. Silti siitä aistii hyvin runsaan hedelmäisyyden ja syrahille tyypillisen mausteisuuden.

Maun alussa on myös tyypillistä nuoren viinin ujoutta. Potentiaalia suureen makuun on paljon, mutta nyt siinä tuntuvat runsas ja kompakti hedelmä ja miellyttävät sekä runsaat hapot. Loppupuolella viinin maussa on hyvin runsaita tanniineja, joiden pahin terävyys on tosin taittunut. Yhtä kaikki, tämä nuori viini osoittaa olevansa tulossa sangen muhkeaksi ja täyteläiseksi viiniksi. Se vaatii ainakin vuoden avautuakseen edes hieman. Runsaat maut, hapot ja tanniinit antavat odottaa 3–5 vuoden ikäisenä suurenmoista makua.

Tuoreimmat osastosta