2001012703 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sonera ei poikkeuksellisesti kertonutuusmerkintähintaa yhtiökokoukselle

Julkaistu: 12.11.2001 14:34

Vaisu yhtiökokous hyväksyi miljardin euron osakeannin äänestämättä

Soneran ylimääräinen yhtiökokous hyväksyi äänestämättä ja jopa keskustelematta yhtiön hallituksen esityksen osakepääoman korottamisesta noin miljardin euron eli kuuden miljardin markan uusmerkinnällä.

Soneran hallitus määritteli perjantai-iltana osakkeen hinnaksi 2,70 euroa torstaina alkavassa osakeannissa. Kahdella osakkeella voi merkitä yhden uuden osakkeen. Soneran osakekurssi päätyi 6,20 euroon Helsingin pörssissä perjantaina.

Messukeskuksessa perjantaina istuneessa yhtiökokouksessa vain yhden kansainvälisen rahastoyhtiön edustaja merkkautti eriävän mielipiteensä kokouspöytäkirjaan, mutta hänkään ei äänestyttänyt kokousta. Myös esitykset varatoimitusjohtajien ja nimitysvaliokunnan lisäämisestä yhtiöjärjestykseen nuijittiin pöytään yksimielisesti.

Kritiikkiä odotettiin, vaikka annin läpimeno ei missään vaiheessa ollut uhattuna. Runsaat puolet Sonerasta omistava Suomen valtio ilmoitti hyvissä ajoin merkitsevänsä osakkeita omistusosuutensa mukaisesti eli noin kolmella miljardilla markalla.

– Se auttoi varmasti, että asiasta on kerrottu omistajille riittävästi etukäteen, totesi kokouksen kulkuun tyytyväinen Soneran toimitusjohtaja Harri Koponen.

Osakeannissa käytettävä merkintähinta jäi yhtiökokouksessa poikkeuksellisesti auki.

Merkintähintaaskarruttaa

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, laskentatoimen professori Jarmo Leppiniemi epäilee, että merkintähinnasta ei haluttu keskustella yhtiökokouksessa.

– Sonera todennäköisesti haluaa ottaa varman päälle, jolloin hinnan pitää olla mahdollisimman halpa. Ratkaisun varjopuoli on kuitenkin siinä, että uusia, halpoja osakkeita tulee silloin paljon, mikä estää kurssin nousua jatkossa. Tätä keskustelua ei ilmeisesti haluttu käydä, Leppiniemi arvelee.

Markkinat odottivat merkintähinnaksi 1,75–2,25 euroa

Kurssinousua hidastaisi se, että huomattavasti pörssihintaa halvemmalla osakkeita ostaneet yrittäisivät myydä niitä hankintahintaa kalliimmalla pörssissä. Jos osake sen sijaan hinnoiteltaisiin kalliisti, riski annin epäonnistumiselle nousee.

– Heti kun Soneran kurssi pörssissä menisi antihinnan alapuolelle, niitä osakkeita ei ostaisi kukaan muu kuin valtio.

Markkinoilla uskottiin varman päälle pelaamiseen, sillä analyytikot odottivat merkintähinnan asettuvan 1,75–2,25 euron haarukkaan.

Tavoiteltu miljardin euron pääomaruiske saataisiin kasaan jo 1,34 euron hinnalla, mutta silloin uusia osakkeita tulisi jakoon enimmäismäärä eli 743,5 miljoonaa kappaletta. Se tuplaisi Soneran osakkeiden määrän.

Piensijoittajaempii vielä

Soneralla on noin 130 000 omistajaa. Merkintähinta on tärkeä niillekin heistä, jotka eivät aio ostaa uusia osakkeita. He voivat myydä merkintäoikeutensa, joista saa sitä paremman hinnan, mitä alhaisemmaksi osakkeiden merkintähinta jää. Kaupankäynti merkintäoikeuksia sisältävillä Soneran osakkeilla päättyi eilen.

Osakeanti alkaa ensi torstaina ja jatkuu marraskuun 28. päivään asti.

Antihinta askarruttaa piensijoittajaakin. Yhtiökokoukseen Järvenpäästä tullut Pekka Saari ole vielä päättänyt, merkitseekö hän annissa.

– Todennäköisesti kuitenkin. Sijoittajien luottamusta lisää se, että annin järjestäjät ovat sitoutuneet merkitsemään mahdollisesti merkitsemättä jäävät osakkeet, Saari sanoo.

Soneran Saksan investoinnit mahtavine velkoineen ovat koetelleet mutta eivät lopettaneet Saaren uskoa sijoitukseensa.

– Soneran onni kääntyy ensi vuonna, ja se on kärkinousijoiden joukossa. Toimitusjohtaja on hyvin päättäväisen oloinen, hänellä on hallituksen täysi tuki ja uusi strategia on toimiva, ynnäili Saari uuden tulemisen tekijöitä.

Lisää aiheesta:

Oma talous -liite, sivut 4–5

– Sonera palaa lähtöruutuun

Tuoreimmat osastosta