200101706 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fortum etsii ostajia Saksan voimaloilleen

Julkaistu: 7.11.2001 20:12

Fortum haluaa luopua omasta energiantuotannosta Saksassa. Yhtiö harkitsee kaksi vuotta sitten ostetun Elektrizitätswerk Wesertal GmbH:n ja alkusyksyllä tuotantonsa aloittaneen Kraftwerk Burghausen GmbH:n myyntiä.

Fortum on päättänyt jo aiemmin sähköntuotantokapasiteetin myynnistä myös Irlannissa ja Isossa-Britanniassa. Tiistaina julkistettu ruotsalaisen Birka Energin osto käänsi strategiaa entistä vahvemmin Pohjoismaiden suuntaan.

– Kahden vuoden aikana on tullut selväksi, että eteneminen Saksan markkinoilla Fortumin resursseilla olisi vaikeaa, sanoo Power&Heat-yksikön Länsi-Euroopan toimintojen johtaja Esko Salosaari.

Mahdollisia ostajia ei hänen mukaansa ole vielä tiedossa.

Wesertal maksoi Fortumille noin kaksi vuotta sitten 2,3 miljardia markkaa, ja on tänä päivänä huomattavasti paremmassa kunnossa kuin tuolloin. Burghausenin yhtiö ylläpitää kesällä valmistunutta 1 200 megawatin kaasuvoimalaa, joka tuottaa höyryä ja sähköä baijerilaisen Wacker Chemien tarpeisiin.

Energia-alan palvelubisnes, Engineering-yksikön voimalaitosmyynti ja sähkökauppa jatkuvat Saksassa entiseen tapaan.

Sähkökaupassa Fortum Energie sai tällä viikolla toisen erävoittonsa taistelussa itäisen Saksan markkinoita hallitsevaa Veagia vastaan.

Berliinin osavaltion oikeusistuin tuomitsi Veagin jo toissa kesänä viiden miljoonan markan korvauksiin Fortumille, koska se ei päästänyt Fortumia verkkoonsa. Päätöksestä valittanut Veag hävisi jutun nyt myös toisen asteen oikeusistuimessa. Nykyisin ruotsalaisen Vattenfallin leiriin kuuluvaa yhtiötä on odottamassa melkoinen korvausurakka.

Yksin Fortum laskee vahinkojensa kasvaneen kymmeniin miljooniin markkoihin, ja kaikkiaan Veag on hylännyt samoilla lainvastaisiksi todetuilla perusteilla 1 600 sähkönsiirtoa koskevaa hakemusta.

Tuoreimmat osastosta