Vaakavalmistaja vierastaapikavoittojen metsästystä

Tamtron kasvaa maltilla, mutta omilla rahoilla

7.11.2001 20:14

Kasvuhakuisuus riskit minimoimalla on Tamtron Groupin toiminnan perusfilosofia. Erikoisvaakoihin ja punnituksen tietojärjestelmiin keskittynyt tamperelaisyritys pyrkii laajentamaan markkinoitaan pitkälti tulorahoituksen varassa.

Yhtiön omistajan ja toimitusjohtajan Pentti Asikaisen mukaan yhtiö hakee kasvua, mutta ei mihin hintaan tahansa. Keskeinen kulmakivi on vieraan pääoman pitäminen minimissä. Toinen mahdollisuus olisi Asikaisen mukaan ottaa isot riskit ja toivoa, että ne tuottaisivat myös suuret voitot. Toimitusjohtaja katsoo kuitenkin viisaammaksi edetä varmemmalta pohjalta.

– Velkavastuiden puuttuminen parantaa talousvaihteluiden sietokykyämme. Se on turvallista politiikkaa myös asiakkaiden näkökulmasta ja todistaa toimintamme perustuvan muuhun kuin pikavoittojen saalistamiseen.

Asikainen näkee yhtiön pitkän tähtäimen kasvualustan nimenomaan vientimarkkinoilla.

– Siellä ainoa tie on pitkäjännitteinen ja määrätietoinen toiminta. Se on panostamista asiaan, jossa voitot ovat kerättävissä vasta vuosien päästä, hän sanoo.

Vientiä on yhteensä 40 maahan. Päävientikohteissa, joita ovat Euroopan maat Venäjä mukaan luettuna, Tamtronin markkinaosuus liikkuu 30 prosentin tuntumassa. Kotimaassa yhtiö on alansa selkeä ykkönen runsaan 50 prosentin markkinaosuudella.

Alan kotimaista kilpailua Pentti Asikainen luonnehtii niin tiukaksi, että siinä pärjääminen antaa pohjan myös vientimarkkinoilla menestymiselle.

Yrittäjäksilama-aikana

Tamtron Group koostuu Tampereella toimivasta Tamtronista ja Espoossa toimivasta Pivotexista. Yhtiöistä Tamtron on perustettu vuonna 1972 ja Pivotex 1954. Tamtron Groupiin kuuluvat lisäksi Pivotexin Varsovassa ja Prahassa toimivat tytäryhtiöt.

Pentti Asikainen on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän osti Tamtronin vuonna 1993 tehdyllä yrityskaupalla. Pivotex liittyi Tamtron Groupiin vuonna 1998. Asikainen omistaa ryhmän koko osakekannan.

Yrittäjyys tuli ajankohtaiseksi, kun Tamtronin omistanut nurmijärveläinen Key Group -monialayritys päätti karsia ylimääräisiä rönsyjä.

– Olin ollut nelisen vuotta Tamtronin toimitusjohtajana ja tunsin yrityksen mahdollisuudet. Onhan tämä vaatinut kovat panostukset, mutta kaikki on toisaalta ollut myös mielenkiintoista ja antoisaa aikaa, Asikainen tilittää.

Tamtronin liikevaihto oli kahdeksan vuotta sitten 6,7 miljoonaa markkaa, josta se on kasvanut nykyiseen 28 miljoonaan. Kun mukaan otetaan Pivotexin toiminnot, on Tamtron Groupin yhteinen liikevaihto 60 miljoonaa markkaa. Markoilla mitaten sadan miljoonan raja olisi Asikaisen mukaan ylittynyt parin, kolmen vuoden sisällä.

Joustoja tarvitaanpahan päivän varalle

Omistaja korostaa motivoituneen ja osaavan henkilöstön merkitystä yrityksen menestystekijänä. Sen sijaan Suomen työelämää koskeva lainsäädäntö samoin kuin vakiintunut sopimusjärjestelmäkin jättävät toivomisen varaa.

– Kun yrityksellä menee hyvin, kaikki mahdollinen hyöty kyllä ulosmitataan. Kun vastassa on huonompi kausi ei olekaan mekanismia, joka mahdollistaisi joustojen ja muiden kevyiden keinojen käytön kulujen sopeuttamiseksi, Asikainen harmittelee.

Varsinkin tuotekehitys ja markkinointi edustavat hänen mukaansa yrityksessä niitä toimintoja, jotka pitäisi saada pyörimään täydellä teholla myös tiukoissa tilanteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?