2001012340 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PÄÄKKÄRI2

Julkaistu: 7.11.2001 14:07

Kotitietokoneiden kauppa näyttää lokakuun myyntilukujen perusteella vähän piristyneen. Vaikka loppuvuosi on yleensä ollut pc-kaupassa parasta aikaa, kaupan virkistymisen ei uskota auttavan koko vuoden myyntiä kasvu-uralle Suomessa eikä muuallakaan maailmassa. Vielä viime vuonna kannettavien koneiden kauppa ylläpiti kasvua, mutta tänä vuonna niidenkään myynnin ei uskota korvaavan perinteisten pöytäkoneiden yhä vähenevää myyntiä.

Samalla kun myynti on hidastunut, katteet ovat pienentyneet. Koko alan pitää sopeutua katteiden pienentymisen lisäksi siihen, että suhdannevaihtelut nopeutuvat ja komponenttien elinkaaret lyhenevät.

Markkinoiden muutokset ovat saaneet valmistajat ja koko markkinaketjun muuttamaan konseptiaan. Aikaisemmin konekauppaa ja siihen liittyvää konsultointia hoidettiin tiukasti yhdessä. Nykyiseen tilanteeseen näyttää sopivan malli, jossa laitekauppa ja konsultointi toimivat erikseen. Jokainen tekijä voi keskittyä siihen, minkä parhaiten osaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö konekauppaan liittyvä palvelu olisi tärkeää. Lisäksi on hallittava valmistus, jakelu ja myynti mahdollisimman hyvin. Koko ketjun hallitseminen tekee mahdolliseksi sen, ettei valmiita koneita tarvitse varastoida, vaan niitä voidaan valmistaa nopeasti saatujen tilausten perusteella.

Tuoreimmat osastosta