200103501 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen kituvaa autokauppaa ei saa vauhdittaa nollakorolla

Koroton rahoitus piristänyt automyyntiä Yhdysvalloissa

6.11.2001 15:17

Yhdysvaltain hyvät kokemukset automyynnin nollakorosta eivät juuri lohduta suomalaista autokauppiasta, sillä samaa ei voi Suomessa toteuttaa kaupan hiljaisuudesta huolimatta. Markkinatuomioistuin on kieltänyt nollakoron käyttämisen markkinoinnissa jo vuonna 1987 ja se on pysynyt hyvin myyntimiesten mielissä: toistamiseen ei ole oikeutta asiasta tarvinnut käydä. Harvoista tapauksista on selvitty muistutuksella.

– Tuomioistuimen puimassa tapauksessa vastapuolena oli huonekaluliike, mutta samasta asiasta on kyse autokaupassakin. Nollakorkoa ei saa käyttää markkinointivalttina, sanoo lakimies Gunveig Planting-Visa kuluttajavirastosta.

Planting-Visan mukaan tuomioistuimen päätös perustuu ajatukselle, että tuotteen käteishintaan on kuitenkin sisällytetty rahoituskulut. Ne eivät vain näy. Eli ostaja ei saa tuotetta oikeasti nollakorolla, vaan häntä erehdytetään luulemaan niin.

Planting-Visan mukaan kuluttajavirasto puuttuu välittömästi asiaan, jos se havaitsee nollakorkomarkkinointia. Hän ei kuitenkaan usko, että autokauppa lähtee siihen.

Toimitusjohtaja Harri Nykänen Autoalan Keskusliitosta sanoo, että korolla kilpaileminen ei ole ollenkaan vierasta Suomen autoalalle.

– Kymmenkunta vuotta sitten joku mainosti nollakorkoista autolainaa, mutta kuluttaja-asiamies puuttui siihen. Nyt en usko, että kukaan lähtee nollakorkoista autolainaa tarjoamaan.

Johtaja Markku Lönqvist Stockmann Autosta Helsingistä sanoo, että he eivät ryhdy nollakorkomarkkinointiin.

– Asiakkaat sanovat, että ilmaista rahaa ei ole olemassakaan. He arvelevat, että jossakin se kuitenkin otetaan, jos autoja markkinoidaan nollakorkoisella rahoituksella.

Nyt autolainan saa 7–8 prosentin korolla, tarjouksesta jopa 5–6 prosentin hintaan. Autolainaa otetaan tavallisesti noin 60 000 markkaa ja se maksetaan pois 3–4 vuodessa.

Autokaupan lasku hidastunut

Automyynnin lasku on selvästi hidastunut kesän jälkeen. Kun alkuvuonna myynti romahti jopa 20–30 prosenttia vuoden takaisesta, oli myynnin lasku lokakuussa pienentynyt 11 prosenttiin. Tammi–lokakuussa autokauppaa on käyty 19 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Autoja on nyt myyty yhteensä 112 000, mikä tietää automyynnin jäävän tänä vuonna alle 130 000 :n. Henkilöautokauppa putoaa tänä vuonna noin 110 000:een, kun viime vuonna niitä myytiin 135 000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?