2001010717 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pc-koneiden kuluttajakauppapiristyi loppusyksystä

Alkuvuoden heikko kehitys pienentää mikromarkkinaa Suomessa ensi kertaa

6.11.2001 15:16

Kotitietokoneiden kauppa osoitti lokakuussa piristymisen merkkejä, arvioivat konekauppiaat ja laitevalmistajat. Kyse ei heidän arvionsa mukaan ole vain varhain liikkeelle lähteneestä joulukaupasta vaan aidosta kysynnän virkistymisestä.

Vaikka kuluttajat tekisivätkin loppuvuonna vilkkaasti pc-kauppaa, markkina tuskin jaksaa tänä vuonna kasvaa Suomessa sen paremmin kuin muuallakaan maailmassa.

Tutkimuslaitos IDC:n analyytikon Kalle Snellmanin arvion mukaan pc-koneita toimitetaan tänä vuonna Suomen kauppoihin hiukan vähemmän kuin viime vuonna, kun tarkastellaan kappalemääräistä kehitystä.

– Markkamääriä en vielä osaa arvioida. Viime vuonna pc-markkinan arvo oli Suomessa viitisen miljardia markkaa, Snellman sanoo.

Katteet ovat edelleen hiukan pienentyneet, vaikka varsinaisen alennusrallin aika on Snellmanin arvion mukaan jo ohi. Toisaalta jälleenmyyjät arvioivat, että sekä kuluttajat että yritykset ovat viime aikoina olleet aiempaa kiinnostuneempia kalliista koneista. Silti on todennäköistä, että myös markkinan arvo pienenee kappalemäärien vähetessä.

Tähän saakka pc-markkina on Suomessa ollut jatkuvasti kasvamaan päin. Jo viime vuonna kasvu jäi pariin prosenttiin, ja suuren laitevalmistajan Fujitsu-Siemensin Suomen markkinointijohtajan Heikki Rantalan arvion mukaan kaksinumeroisten kasvulukujen vuodet ovat historiaa.

Viime vuonna kannettavien koneiden kauppa ylläpiti kasvua, vaikka pöytäkonemarkkina jo pienenikin. Tänä vuonna kannettavien markkina kasvaa Snellmanin arvion mukaan yhä, mutta se ei vielä korvaa pöytäkonekaupan vähenemistä.

Kauppa uskookuluttajien ostointoon

Jo kevään ja alkukesän tilastotiedot kertoivat, että pc-markkina lähtee kutistumaan ja että sekä yritysten että kuluttajien ostohalut ovat hiipuneet. Kuluttajakauppa vilkastuu yleensä viimeisellä vuosineljänneksellä joulua kohti mentäessä. Tänä vuonna joulukaupastakaan ei odotettu pelastusta, mutta kauppiaiden mukaan ostohalut näyttävät kuitenkin heränneen.

– Mistään ryntäyksestä ei voi puhua, mutta kysyntä piristyi kyllä lokakuussa. Tietokoneiden joulukauppa ei yleensä ala näin varhain, joten tässä voi olla kyse muusta virkistymisestä, sanoo PC Superstoren toimitusjohtaja Martti Asikainen.

Saman on huomannut johtaja Martti Toivonen Mustasta Pörssistä.

– Lokakuun myynti antaa syytä suhtautua luottavaisesti joulumyyntiin, vaikka kolmen–neljän viikon luvuista ei vielä kannata tehdä vahvoja päätelmiä, Toivonen sanoo.

Piristyminen näkyy myös Fujitsu-Siemensin tehtailla Saksassa.

– Tietyistä komponenteista on ajoittain jopa pulaa. Kotikoneiden kaupan virkistyminen on yleiseurooppalainen ilmiö, Fujitsu-Siemensin Rantala uskoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?