2001012078 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maailma seuraaYhdysvaltoja

Julkaistu: 5.11.2001 15:51

Yhdysvallat on maailman suurin talous, jonka osuus maailman bkt:sta on vajaa kolmannes. Amerikkalaiset arvopaperimarkkinat ovat suurimmat maailmassa, ja maailman suurimmat sijoittajat ovat amerikkalaisia. Siksi ei ole ihme, että New Yorkin pörssi ja Nasdaq (maailman kaksi suurinta osakkeiden markkinapaikkaa) antavat suunnan muille läntisen maailman arvopaperimarkkinoille. Japanin ja USA:n suhde on heikompi: toisinaan Japani seuraa USA:ta, toisinaan idän markkinat kulkevat omia polkujaan.

Yhdysvaltain muuta maailmaa nopeampi talouskasvu on vain vahvistanut maan etumatkaa arvopaperimarkkinoilla. Kasvualue on ollut muita vetovoimaisempi sijoituskohde. Kasvun veturina Yhdysvaltain vaikutus maailman talouteen on muita suurempi: jos sen vauhti hiipuu, vaikutukset tuntuvat kaikkialla. Näitä vaikutuksia vahvistavat globaalit yritykset, maailman kaupan kasvu ja verkottuminen. Maailman talouksien yhteys näkyy nyt yhteisessä synkkyydessä: kasvu on hyytynyt lähes kaikkialla, eikä takavuosien kaltaisesta talouksien vuorovedosta näy jälkeäkään.

Ei ole ihme, että Yhdysvaltain kuluttajien luottamus tai bkt:n kasvu puhuttavat sijoittajia kaikkialla.

Suorin yhteys Yhdysvalloista muihin pörsseihin, esimerkiksi Helsingin pörssiin, kulkee pörssiyritysten kautta. Suomalaiset sijoittajat ovat jo tottuneet tarkistamaan Nokian kurssin kehityksen yön aikana Yhdysvalloissa ja arvioimaan sen avulla alkavan pörssipäivän kehitystä Helsingissä.

Yhdysvaltalaisten talouslukujen vaikutus on muuallakin vahva. Kolme neljännestä Lontoon pörssin kaupoista tehdään yleensä vasta iltapäivällä New Yorkin arvopaperipörssin avautumisen jälkeen.

Arvopaperimarkkinoiden yhteyttä on vahvistanut ammattisijoittajien toimialasuuntautuneisuus. Toimialat vaikuttavat sijoitusten valintaan ja painotuksiin enemmän kuin maantiede. Malli otetaan Yhdysvalloista: eurooppalaisten toimialojen hinnat seuraavat USA:ta, ei päinvastoin.

Merkityksetöntä ei ole sekään, ettei yhtenäisiä eurooppalaisia markkinoita ole olemassakaan. Sijoittajat saavat edelleen poimia maanosan merkittävimmät yritykset useasta eri pörssistä.

Tuoreimmat osastosta