200103188 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Luottotappiot normalisoituvat

1.11.2001 14:59

Pohjoismaiden suurimman pankin Nordean luottotappiot kasvoivat heinä–syyskuussa tuntuvasti. Viime vuonna vastaavaan aikaan luottotappioita oli 20 miljoonaa euroa, nyt jo 113 miljoonaa euroa. Lisäksi pankki on tehnyt yleisen sadan miljoonan euron luottotappiovarauksen talousnäkymien heikkenemisen vuoksi.

Muutos edellisvuodesta vaikuttaa suurelta. Pankin selityksen mukaan tappioita ovat kuitenkin aiheuttaneet vain muutamat asiakkaat ja niitä on tullut lähinnä Tanskassa. Varsinkaan yksityispankkitoiminnassa luottotappiot eivät vielä ole kääntyneet nopeaan nousuun.

Nordean luottotappiot ovat laman jäljiltä olleet hyvin alhaiset erityisesti Suomessa, mutta myös Ruotsissa. Tanskassa lukemat ovat olleet lähempänä kansainvälisiä keskiarvoja.

Suhdannekäänteen aikana tilanne muuttuu myös Suomessa. Pankkien luottotappiot ovat täällä palaamassa pitkän aikavälin normaalille tasolle laman jälkeisestä tilanteesta. Kehitys kertoo paitsi suhdanteista, myös siitä, että pankit ovat nousun aikana ottaneet riskejä, joita pankkitoiminnassa kuuluukin ottaa. Liian alhaiset luottotappiot kertovat tavallaan siitä, että riskejä ei ole otettu ja osalle yrityksistä ei ole ollut rahoitusta tarjolla, vaikka olisi pitänyt olla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?