Kannattavuus ok - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Perloksen myynti ja voitot laskussa

Valumuoviosien ja elektroniikan valmistaja Perlos säilyi kolmannella neljänneksellä voitollisena, vaikka liikevaihto putosikin yli viidenneksellä.

31.10.2001 9:03

Erityisesti matkapuhelinten muovikuorien valmistuksesta tunnetun Perlos-konsernin kolmannen vuosivartin liikevaihto oli laskenut 82,4 miljoonaa euroon, vuotta aiempaan noin 110 miljoonaan euroon verrattuna ja samaten huhti-kesäkuun 116 miljoonaan euroon verrattuna.

Myös tulos heikentyi. Päättyneellä vartilla liikevoitto oli 9,2 miljoonaa euroa kun viime vuonna se oli 15,4 miljoonaa. Tulos laski myös edeltäneeen neljäenneksen 11,6 miljoonan euron tulokseen nähden.

Perlos ennustikin liikevaihtonsa jäävän kolmannella neljänneksellä alle edellisvuoden vastaavan. Kassavirta kääntyi kuitenkin investointien jälkeen vahvasti positiiviseksi.

Yritys onnistui kuitenkin säilyttämään kannattavuutensa miltei samalla tasolla kuin vuosi sitten. Tulos oli 11,2 prosenttia liikevaihdosta kun lukema oli aiemmin 14 prosenttia.

Yritys kertoi liikevaihdon laskun johtuneen myynnin rakenteellisista muutoksista. Muottien ja automaattisten kokoonpanolinjojen myynti oli oli alkuvuodesta poikkeuksellisen voimakasta ja ensimmäisen puolen vuoden aikana niiden osuus nousi 27,8 prosenttiin liikevaihdossta. Päättyneen vuosivartin aikana niiden osuus laski alle 10 prosenttiin liikevaihdosta.

Maltillista kasvua tulossa?

Perloksen yhdeksän ensimmäisen kuukauden liikevaihto oli 338 miljoonaa euroa, vuotta aiemmin 314 miljoonaa. Liikevaihto siis kasvoi 7,7 prosenttia. Liikevoitto laski viime vuoden 50,1:stä 41,9 miljoonaan euroon.

Perlos ilmoitti kesällä lomauttavansa 160 henkilöä Pohjois-Karjalan tehtailtaan, mutta ehti vain osaksi panna ne täytäntöön, kun perui ne kysynnän kasvun myötä.

Tulevaisuudessa yritys näkee tuotteittensa kysynnän kasvavan maltillisesti heikosta taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Koko vuoden liikevaihdon se odottaa enimmillään olevan viime vuoden tasoa. Tulos jäänee alle viimevuotisen.

Perloksen menestys on hyvin voimakkaasti sidoksissa Nokiaan. Enimmillään sen tuotannosta menee Nokialle noin puolet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?