200102664 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Markkinaoptimismi nosti teknologiaosakkeita

29.10.2001 16:54

Osakekurssit kohosivat teknologiaosakkeiden vetäminä Helsingin pörssissä perjantaina. Ericssonin heikko osavuositulos ei latistanut suomalaistunnelmia. Michiganin yliopiston laskema kuluttajien luottamusindeksi nousi lokakuussa odotettua ylemmäs ja piti yllä odotuksia USA:n talouden elpymisestä.

– Ericssonin tulos oli helpotus, sillä markkinoilla liikkui huomattavasti pessimistisempiäkin odotuksia. Ericsson antoi samalla suuntaa koko teknologiasektorille, arvioi Nordean analyytikko Mika Paloranta.

– Näyttäisi siltä, että markkinaoptimismi on kasvussa. Sijoittajat siirtävät varojaan rahamarkkinoilta takaisin osake- ja bondimarkkinoille. Nousu on nyt USA-vetoista, Ericssonin tulos sinänsä ei kohottanut Nokiaa tänään, arvioi Mandatumin analyytikko Esko Immonen.

Hex-yleisindeksi kohosi 2,25 prosenttia 7704 pisteeseen ja Hex25 nousi 0,6 prosenttia. Teknologiaindeksi HexTech kohosi 4,9 prosenttia. Vaihtoa kertyi 743 miljoonaa euroa.

Toimialoista telekommunikaatio jäi 3,8 prosenttia plussalle ja palvelut nousivat neljä prosenttia. Perää piti vakuutus, joka laski 3,4 prosenttia. Yksittäisten yritysten nousukärjestä löytyi liki pelkästään teknologiaosakkeita. Muun muassa Stonesoftin, Comptelin, Tecnomenin, Aldatan ja SSH:n kurssit jäivät torstaita korkeammalle.

Nokia kohosi 3,7 prosenttia 24,20 euroon ja Sonera kohosi 8,9 prosenttia 5,99 euroon. Ericsson kertoi myöhään torstaina, että sen heinä–syyskuun tappio oli 5,8 miljardia kruunua, kun tulos vuotta aiemmin oli 4,1 miljardia kruunua positiivinen. Samalla myös matkapuhelinverkkojen myynti laski 11 prosenttia ja kännyköiden myynti heikkeni 42 prosenttia. Vastaavana aikana Nokian matkapuhelinverkkojen myynti laski 14 prosenttia ja matkapuhelinten 3 prosenttia.

Nokian johtokunnan jäsenen Anssi Vanjoen mukaan kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen kehitys sujuu suunnitelmien mukaan.

– 3G-verkkojen osalta markkinat etenevät suunnitellusti ja Nokia on lähellä tavoitettaan eli 35 prosentin markkinaosuutta, hän kommentoi uutistoimisto Startelille.

Tietoturvayhtiö Stonesoftin kurssi kipusi 16,7 prosenttia kolmeen euroon. Torstaina yhtiön kurssi ehti kohota 24 prosenttia. Stonesoftin amerikkalainen kilpailija Entrust ilmoitti kolmannen neljänneksen tappionsa kaventuneen, koska WTC:n iskut lisäsivät kuluttajien kiinnostusta tietoturvaratkaisuihin. Tietoturvayhtiöistä F-Securen kurssi ehti torstaihin mennessä nousta kuukaudessa 117 prosenttia ja Stonesoftin 29 prosenttia, kertoi Opstockin analyytikko Jaakko Paloheimo.

– Koko toimiala on ollut vahvassa nousussa WTC:n iskujen jälkeen ja Stonesoft on nyt ottanut kiinni muita alan yhtiöitä. Tässä mielessä Stonesoftin kurssi on ehkä ollut aliarvostettu sektorin muihin yrityksiin verrattuna, arvioi Paloheimo.

Elektroniikan ja huonekalujen sopimusvalmistaja Incap arvioi kuluvan vuoden tuloksensa olevan selvästi vuoden 2000 tulosta paremman. Incapin elektroniikkatoimialan koko vuoden tuloksen yhtiö arvioi kuitenkin jäävän aiemmin arvioidusta. Samalla Incap sanoi aloittaneensa yt-neuvottelut yhtiön Vuokatin tehtaalla. Mahdolliset lomautukset tai irtisanomiset koskevat noin 50 työntekijää. Incapin kurssi putosi viisi prosenttia 4,75 euroon.

M3-rahamäärän kasvu ei heiluttanut markkinoita

Pitkät korot laskivat perjantaina Euroopassa alimmilleen noin kahteen vuoteen, kun inflaation hidastuminen teki niistä aiempaa houkuttelevampia sijoittajille. M3-rahamäärän kasvu sen sijaan kiihtyi selvästi euroalueella syyskuussa. Euroopan keskuspankin tietojen mukaan rahan määrä kasvoi 7,6 prosenttia viime vuoden syyskuusta.

-Vaikka luvut olivat selvästi yläkanttiin, ne eivät aiheuttaneet liikettä markkinoilla, OKO:n analyytikko Timo Mäkeläinen kertoi.

Päävaluuttojen suhteet eivät muuttuneet juurikaan perjantaina. Ruotsin kruunu vahvistui sen jälkeen, kun Ericsson julkisti tuloksensa myöhään torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?