200104684 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Helsingissä rekyylipäivä – Sonera putosi 10 prosenttia

Julkaistu: 28.10.2001 16:20

Helsingissä kurssit päättivät laskuun Nokian johdolla vajaan viikon kestäneen nousun jälkeen. Sonera putosi runsaat kymmenen prosenttia, missä näkyi voittojen kotiuttaminen. Kurssilaskua syvensivät Yhdysvalloissa julkaistut odotettua huomattavasti heikommat luvut kestokulutustavaroiden tilauksista syyskuussa.

Osavuosituloksensa julkistaneet Stora Enso ja UPM-Kymmene päättivät jonkin verran plussalle.

Hex-yleisindeksi jäi 2,95 prosentin laskuun 7534,66 pisteeseen. Vaihtoa kertyi lähes 1050 miljoonaa euroa.

Yhdysvaltain kestokulutustavaroiden tilaukset vähenivät syyskuussa 8,5 prosenttia kuukautta aiemmasta, kun markkinoilla odotettiin1,3 prosentin laskua.

Nokia jäi 4,7 prosentin alamäkeen 23,34 euroon.

– Tässä on nyt menty viikon verran putkeen niin, että nyt vain tuli se hetki, kun riittää. Ylipäänsä tässä on ollut aika hurlumheitä, eivätkä kultaiset ajat tietysti kerralla sijoitustoimintaan palaa. Tämä on raju rekyyli, mutta toistaiseksi kyseessä on ihan vain rekyyli, eräs suomalaisvälittäjä sanoi.

Sonera päätti 10,6 prosentin luisussa 5,50 euroon.

– Kukaan ei tiedä, mikä hintataso tulee olemaan yhtiön osakeannissa. Jos ajatellaan, että Soneran osakkeen suhteen lähdettiin neljän euron alapuolelta ja käytiin yli 6,70 eurossa, niin kyllä siinä on otettu näkemystä sekä ylös että alas. Voittojen kotiuttamista ja vastaavaa on ollut jo pidemmän aikaa, toinen suomalaisvälittäjä arvioi.

Osavuosituloksensa julkistaneet Stora Enso ja UPM-Kymmene pysyttelivät plussan puolella loppuun asti. Stora Enson R-osake jäi 2,3 prosentin nousuun 13,86 euroon ja UPM-Kymmene 1,7 prosenttia plussalle 35,80 euroon.

Stora Enson tulos laski kolmannella neljänneksellä 305,6 miljoonaan euroon viime vuoden vertailujakson 500,5 miljoonasta. UPM-Kymmenen tulos ennen satunnaiseriä ja veroja laski 235 miljoonaan euroon tammi-syyskuussa, kun se vuotta aiemmin oli 400 miljoonaa euroa.

– Tulokset olivat odotusten mukaisia. Metsäosakkeissa ostetaan kuitenkin seuraavaa sykliä eikä tätä tulosta, mutta jos tuloslasku tässä välissä pysyy maltillisena, niin se on sinänsä hyvä uutinen, eräs välittäjä totesi.

Toimitusjohtajan vaihtumisesta kertonut Satama Interactive sinnitteli pysyi pitkään plussalla, mutta jäi lopulta 1,2 prosentin laskuun 0,81 euroon. Sataman kolmannen neljänneksen kannattavuus oli alkuvuotta heikompi.

Sataman emoyhtiö Talentum päätti pienellä vaihdolla prosentin nousuun 5,05 euroon. Talentumin tulos painui 2,5 miljoonaa euroa tappiolle heinä-syyskuussa oltuaan viime vuoden vertailujaksolla 2,8 miljoonaa euroa miinuksella.

Euro laskussa EKP:n korkopäätöksen jälkeen

Yhteisvaluutta euro vajosi alle 0,89 dollarin tason Euroopan keskuspankin korkopäätöksen jälkeen. EKP piti keskeisen ohjauskorkonsa muuttumattomana 3,75 prosentissa. Alkuillasta yhteisvaluutta noteerattiin 0,89560 dollariin.

Hidastuva inflaatio ja heikentyneet kasvunäkymät ovat lisänneet todennäköisyyttä sille, että keskuspankki alentaa lähiaikoina korkoa nykyisestä 3,75 prosentista. Seuraava EKP:n neuvoston kokous on 8. marraskuuta.

– Kun EKP jättää leikkaamatta, niin on olemassa riski, että pankin toimia tulkitaan yhä siitä näkökulmasta, että pankki ei tiedä missä mennään, arveli ekonomisti Tom Vosa National Australia Bankista uutistoimisto Bloombergille.

Suomen valtion viitelainojen korot jatkoivat eilen laskusuuntaan. Yhdysvalloissa bondit hyötyivät USA:n kestokulutustavaroiden paljon odotettua heikoimmista luvuista viime kuussa. Yhdysvaltain 30-vuotisen lainan korko oli alkuillasta laskenut 5,29 prosenttiin, kun se keskiviikkona päätyi 5,34 prosenttiin.

Tuoreimmat osastosta