Soneran 3g-riski liian iso pala haukattavaksi

Nyt jälkeenpäin voidaan esittää arvio, että Soneran ottama 3g-riski on ollut liian suuri Soneran kokoiselle yhtiölle ja Saksan-toimilupa muuttuneessa maailmassa yhtiön kantokykyyn nähden liian suuri investointi, arvioi liikenne- ja viestintäministeriö selvityksessään eduskunnalle.

24.10.2001 9:05

- Päätöstä tehdessään yhtiö, toimiala ja koko toimintaympäristö elivät kuitenkin täysin erilaista vaihetta kuin tänään. Soneran arvostuksen kasvu 1999 ja vuoden 2000 ensimmäisellä neljänneksellä perustui sen kansainvälistymiseen ja uuteen palvelustrategiaan. Tämän strategian olennaiseksi osaksi nähtiin yhtiössä osallistuminen 3g-huutokauppoihin, selvitys toteaa.

Dominoefekti Euroopassa

Ministeriön mukaan Britannian huutokauppaprosessista vetäydyttiin liian kalliiksi kohonneen hinnan vuoksi. Saksa tuli sen jälkeen entistä olennaisemmaksi.

Yhtiössä koettiin 3g:hen osallistuminen välttämättömäksi strategiasta johtuen. Tilannetta verrattiin siihen, että Sonera olisi vain pitäytynyt nmt:ssä eikä olisi mennyt seuraavaan vaiheeseen eli gsm:ään, joka sekin alkoi tuottaa positiivista kassavirtaa vasta monta vuotta liiketoiminnan käynnistymisen jälkeen.

- Soneran nettovelka oli elokuun lopussa noin 4,7 miljardia euroa. Loppuvuoden investointien, Deutsche Telekomin osakemyyntien, Pannonin ja muutamasta osakkuusyhtiöstä saatavien myyntitulojen jälkeen Soneran nettovelka on tämän vuoden lopussa 3,4 miljardia euroa. Johdon tavoitteena on luottoluokituslaitosten hyvänä pitämä 2,5 miljardin euron nettovelkataso vuonna 2002.

Sonera liian velkaantunut

Selvityksessä korostetaan, että ero tavoitteeseen on noin miljardi euroa. Sonera on liikenne- ja viestintäministeriön mukaan liiallisesti velkaantunut nykyiseen riskiä karttavaan toimintaympäristöön. Yhtiön uuden strategian tukeminen ja tulevaisuuden kasvumahdollisuuksien varmistaminen edellyttävät velan keventämistä.

- Valtion tulee antaa Soneralle mahdollisuus kehittyä, jotta yhtiön arvo paitsi valtiolle myös kansantaloudelle voisi toteutua parhaiten. Jättäytyminen kehityksestä nyt rajoittamalla Soneran toimintaedellytyksiä merkitsisi yhtiön kasvuedellytyksien heikentämistä ja yhtiön näivettymistä alueellisesti rajatuksi operaattoriksi.

- Tämä toisi kaksi seurausta: yhtiön ja samalla valtion omistuksen arvo laskisi edelleen. Arvon laskiessa yhtiöstä tulisi valtauskohde muille operaattoreille ilman lisäarvoa Suomen kansantaloudelle ja ilman mahdollisuutta kehittää tehokkaasti suomalaista osaamista valtion ja Soneran muiden osakkaiden omistuksen arvon lisäämiseksi.

Selvityksessä kerrataan myös tapahtumat, joilla Sonera muutettiin virastosta kansainväliseksi pörssiyhtiöksi. Se on lähetetty kaikille kansanedustajille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?