200107738 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Golfinnostus nostattaa uusia sisähalleja

Julkaistu: 29.10.2001 2:04

Suomalaisista on tullut golfkansaa: harrastajien määrä kasvaa yli kymmenen prosenttia vuodessa, ja nyt heitä on jo yli 85 000.

Kasvu näkyy myös golfrakentamisessa. Helsinkiin nousee kaksi sisäharjoitteluhallia, joissa golfaajat voivat lievittää pelivimmaansa talvikaudella, kun golfkentät peittyvät lumeen ja jäähän. Espoon Suomenojalle on rakenteilla ympärivuotinen golfkeskus.

Halliyrittäjät uskovat, että sisähalleissa riittää kävijöitä. Yrittäjien mukaan sisägolf ei ole innostanut suomalaisia yksinkertaisesti siksi, että halleja on vähän. Pääkaupunkiseudulla on aiemmin ollut muutamia talviharjoitteluhalleja, lisäksi seuroilla on omia sisäharjoittelupaikkoja. Helsingissä ei aiemmin ole ollut yhtään hallia.

Malmin uusi halli avaa ovensa marraskuun alussa. 2 000 neliön kuplahallissa on 14 lyöntipaikkaa, puttialue ja bunkkeri. Hallia pyörittävän Greengolf Oy:n vetäjän Seppo Pulkkasen mukaan hallissa on panostettu erityisesti viihtyisyyteen.

Toinen sisäharjoitteluhalli rakennetaan Talin keilahallin viereen. Teräsrakenteiseen halliin pitäisi päästä pelaamaan ensi vuoden jouluna. Halliin tulee 75 lyöntipaikkaa kolmeen tasoon sekä muun muassa bunkkeri-, puttaus- ja chippausalueet ja golfsimulaattoreita. Osa tiloista on yhteisiä keilahallin kanssa.

– Olosuhteet lähipelialueella on pyritty saamaan mahdollisimman luonnonmukaisiksi, ja siinä käytetään materiaaleja, joita ei käytetä vielä muualla. Tähän asti täällä ei ole ollut paikkaa, jossa olisi riittävät puitteet, sanoo toimitusjohtaja Markku Ahonala hanketta vetävästä Oy Bowling Ab:sta, joka pyörittää myös Talin keilahallia.

Sisäharjoittelun ongelmana on se, että lyöntimatka jää lyhyeksi, monissa paikoissa vain muutamaan metriin. Ulkokentällä palloa lyödään keskimäärin 180 metriä. Helsingin molemmissa uusissa halleissa lyöntimatka on 40 metriä.

Helsinkiin kaavailtiin myös kolmatta golfhallia Konalaan, mutta se hävisi tonttikisassa koiraharrastajille.

Suomenojallenousee golfkeskus

Espoon Suomenojalle rakennetaan parhaillaan Season Golf Parkia eli golfkeskusta, jonne tulee sisä- ja ulkotiloja, muun muassa driving range, lähipelialue, 9-reikäinen par 3 -kenttä ja monitoimigolfhalli. Talvisin driving rangelle nousee nykyisin Kivenlahdessa oleva kuplahalli. Vastaavaa golfin monitoimikeskusta ei tiettävästi ole muualla Suomessa edes suunnitteilla.

Golfkeskuksen rakentaminen toteutetaan vaiheittain: parkkipaikka ja driving range rakennettiin tänä kesänä, ja kaiken pitäisi olla toiminnassa vuoden 2004 kesällä. Projektin kokonaiskustannukset ovat noin 12 miljoonaa markkaa.

Golfkeskuksen toiminnasta vastaa Season Golf Oy, jonka toimitusjohtaja Per-Olof Klingberg painottaa, että keskuksen ideana on nimenomaan ympärivuotinen toiminta.

– Yrityksen pyörittäminen osavuotisesti ei ole mielekästä. Nyt syntyy uusia talvigolfpaikkoja, mutta miten niitä hyödynnetään kesällä? Golfbisneksessä ei aina mietitä riittävästi liiketaloudellista kannattavuutta, Klingberg pohtii.

Tuoreimmat osastosta