Valtio pelastaa Soneran yli kolmella miljardilla markalla

Sonera ilmoitti maanantaina miljardin euron uusmerkinnästä, joka suunnataan vanhoille omistajille. Suomen valtio on jo ilmoittanut käyttävänsä merkintäoikeutensa kokonaan, mikä käytännössä merkitsee sitä, että kuten on jo pitkään uumoiltu, valtio pelastaa Soneran. Loppujen lopuksi kävi taas niin, että veronmaksajat riipivät selkänahastaan valtionyritysten seikkailut rahan ihmemaassa - ja varsinkin ulkomailla.

22.10.2001 9:40

Sonera Oyj järjestää vanhoille omistajille tarkoitetun uusmerkinnän, jolla on tarkoitus kerätä noin 1.000 miljoonaa euroa. Yhtiön hallitus on kutsunut koolle ylimääräisen yhtiökokouksen koolle 9.11.2001 päättämään enintään noin 750 miljoonan uuden osakkeen liikkeeseenlaskusta.

Merkintäoikeus on yhtiön osakasluetteloon täsmäytyspäivän 14.11.2001 päättyessä merkityillä osakkeenomistajilla.

Yhtiön suurin osakkeenomistaja, Suomen valtio, on tänään ilmoittanut lehdistötiedotteella aikomuksensa käyttää merkintäoikeutensa kokonaisuudessaan. Suomen valtion osakemerkintä edellyttää eduskunnan hyväksyntää.

Yhtiö on myös nimittänyt kansainvälisistä ja pohjoismaisista järjestäjistä koostuvan järjestäjäsyndikaatin merkitsemään ne osakkeet, joita ei ole merkitty muiden osakkeenomistajien merkintäetuoikeuksien nojalla. Goldman Sachs International ja Deutsche Bank AG London toimivat yhdessä uusmerkinnän kansainvälisinä koordinaattoreina ja tarjouskirjan pitäjinä.

Goldman Sachs International, Deutsche Bank AG London, Nordea Securities ja Mandatum & Co toimivat yhdessä uusmerkinnän pääjärjestäjinä. Nordea Securities ja Mandatum & Co toimivat uusmerkinnän pohjoismaisina järjestäjinä.

Yhtiö aikoo käyttää uusmerkinnällä kerätyt varat velkojensa lyhentämiseen. Yhtiö uskoo, että uusmerkintä yhdessä uuden strategian kanssa tulee vahvistamaan yhtiön taloudellista asemaa ja säilyttämään sen "investment grade" luottoluokitukset.

Hype-ilmiönä tyypillinen

Soneran seikkailu rahan ihmemmaassa tuo masentavasti mieleen edeltäneen ison laman pankkikriisin ja sen, miten veronmaksajat lopulta kustansivat koko luototus- ja osakehypeilyn. Nyt veronmaksajat kustantavat uusmediahypeilyn ja sen osakeseikkailut.

Kysyttäväksi jää, miten mielekästä on sanoa valtion omistajuuden aiheuttaneen nykyvaikeudet ja kuinka paljon kritiikkiä tulisi kohdistaa riskihakuisen johdon kykenemättömyyteen nähdä todellisia realiteetteja vuoden-parin takaisen it-innostuksen takana. Kysymys on sama, jonka 1990-luvun pankkikriisi jätti jälkeensä tuon ajan pättäjien osalta.

Soneran tiedotus kertoo valtioneuvoston päätöksistä

Soneran tiedotten mukaan "Talouspoliittinen ministerivaliokunta tukee Sonera Oyj:n hallituksen hyväksymää toimitusjohtaja Harri Koposen uutta strategiaa, jonka yhtiö on tänään julkistanut lehdistötiedotteellaan".

- Talouspoliittinen ministerivaliokunta ehdottaa sijoituksen vahvojen perusteiden vuoksi valtion osallistumista ehdotettuun uusmerkintään. Tarkoituksena on, että hallitus hakee tällä viikolla annettavalla lisätalousarvioesityksellä eduskunnalta valtuutta tehdä nykyistä 52,8 prosentin omistustaan vastaavan merkinnän.

- Hallitus esittää eduskunnalle, että kuluvan vuoden talousarvioon lisättäisiin omistusosuuden mukaista täyttä merkintää vastaava määräraha. Eduskunnan hyväksyntä on tarkoitus saada ennen osakeannista päättävää yhtiön ylimääräistä yhtiökokousta 9. marraskuuta 2001, tiedotteessa todetaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Soneraan pumpataan veronmaksajien rahaa 528 miljoonaa euroa, eli yli kolme miljardia markkaa.

Mielenkiintoista on nähdä, miten kivuttomasti lisärahoitus menee budjetissa läpi. Kysymys kuuluu myös, miten vahva ministeri Olli-Pekka Heinosen asema hallituksessa tämän jälkeen on?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?