20010476 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ulkoministeriö valmistelee Kioton pöytäkirjan ratifiointia

Julkaistu: 29.10.2001 2:26

¤ Marrakeshin kansainvälisessä ilmastokokouksessa viimeistellään Kioton pöytäkirjan toimeenpanon säännöt

Euroopan unionin tavoitteena on, että kasvihuonekaasupäästöjen vähenemiseen tähtäävä Kioton pöytäkirja vahvistettaisiin unionissa ensi vuonna. Suomen ratifiointia valmistelee ulkoministeriön johtama työryhmä, jolla on helmikuun loppuun asti aikaa valmistella hallitukselle esitysluonnos.

Kioton pöytäkirjaan liittyvistä yksityiskohtaisista säännöistä neuvotellaan kansainvälisesti seuraavan kerran Marokossa Marrakeshissa, missä alkaa 29. lokakuuta ilmastonmuutoksen puitesopimuksen seitsemäs osapuolikokous.

Marrakeshissa on tarkoitus viimeistellä pöytäkirjan toimeenpanoa koskevat yksityiskohtaiset säännöt.

Kokouksesta ei tule helppo. Vaikeimmaksi asiakokonaisuudeksi veikataan Kioton pöytäkirjan noudattamisen valvontaan liittyviä sääntöjä. Nämä asiat osoittautuivat jo edellisessä Bonnin kokouksessa vaikeimmiksi.

Yhdysvaltojen asennetta kokoukseen odotetaan kiinnostuneina. Presidentti George W. Bush on useasti todennut, ettei USA tule ratifioimaan Kioton pöytäkirjaa. Toisaalta USA on ilmoittanut pysyvänsä mukana YK:n ilmastonmuutoksen puitesopimuksessa. Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen USA on selvästi lämmittänyt suhteitaan EU:hun.

Neuvotteleva virkamies Outi Berghäll ympäristöministeriöstä arvelee, että lähentyminen näkyy Marrakeshissa myönteisenä ilmiönä.

– Silti on vaikea nähdä, että varsinaisissa asiakysymyksissä he muuttaisivat kantaansa, hän sanoo.

Kioton pöytäkirja voi tulla voimaan ilman Yhdysvaltojen ratifiointia. Se kuitenkin vaatii, että Venäjä ja Japani tai Japanin sijasta Ukraina ja Kanada pysyvät EU:n lisäksi mukana.

Tuoreimmat osastosta