200102826 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mahahaavalääkkeen kopiot tulevat myyntiin myöhässä

Astra Zenecan tuloksesta tulee odotettua parempi

29.10.2001 2:25

Brittiläis-ruotsalainen lääketeollisuusyhtiö Astra Zeneca tekee odotettua paremman tuloksen tänä vuonna, koska mahahaavalääke Losecin kopiot eli niin sanotut geneeriset lääkkeet tulevat markkinoille yli puoli vuotta ennakoitua myöhemmin.

Kilpailijoiden myöhästymisen ansiosta Astra Zenecan tämänvuotinen tulos on noin 1,2 miljardia markkaa parempi kuin odotettiin.

Losecin vaikuttava aine on omepratsoli, jonka peruspatentti umpeutui viime lauantaina Yhdysvalloissa. Astra Zeneca oli laskenut tulosennusteensa sen mukaan, että kopiot tulevat markkinoilla heti patentin umpeuduttua. Tuloksen ennustettiin olevan 27 miljardia Suomen markkaa.

Losecia myydään Yhdysvalloissa 600 miljoonalla markalla kuukaudessa. Jos kilpailijat myöhästyvät puoli vuotta, kokonaisvaikutus on 3,6 miljardia markkaa.

Suomen Astra Zenecan toimitusjohtajan Lasse Savosen mukaan yhtiön uudet tuotteet kompensoivat hyvin Losecin myynnin vähenemisen.

Losecin osuus konsernin liikevaihdosta on ollut huomattava, mutta yhtiö pääsi notkahduksen uhasta odotettua vähemmällä, eli uusien tuotteiden lanseeraus on onnistunut.

Esimerkiksi Suomessa myyntiin tuli omepratsolin isomeeri Nexium helmikuun alussa. Nexiumin myynti on noin 28 miljoonaa miljoonaa markkaa ja Losecin myynti noin 70 miljoonaa markkaa tänä vuonna.

Losecin vaikuttavan aineen patentti on mennyt Suomen markkinoilla umpeen, mutta kukaan ei ole rekisteröinyt lääkkeen kopioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?