200105985 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jaetutsalaisuudetyhdistävät

Julkaistu: 29.10.2001 2:31

Tehokas keino pitää hyvät työntekijät on kertoa heille suuria salaisuuksia. Luottamukselliset tiedot sitovat ihmisiä enemmän kuin äänekkäät lupaukset. Naiset tietävät, että salassa pysynyt suhde kytkee pariskunnan toisiinsa tukevammin kuin papin aamen. Pelko ja tunteet ovat kova yhdistelmä. USA:n terrori-iskukin osoittaa, miten hyvin yhteinen uhka yhdistää pelkääjät.

Naisten maailmassa keskitytään toisten salaisuuksiin ja vaietaan omista. Miesten seikkailuretkillä luodaan aktiivisesti kokemuksia, jotka jaetaan uusien kavereiden kesken. Näin selittää yritysjohtajamieheni. Oman värinsä tälle teorialle maalasi tunnettu pankinjohtaja, joka purki moraalista närkästystään. Hän oli ollut Puolassa metsästysretkellä, jossa passipaikalta oli suora yhteys ?vieraisiin?. Seuraavilla pankin cocktail-kutsuilla näen nämä ?rintamakarkurit? ja heidän kaatonsa kokonaan uusin silmin.

Pankissamme kartoitetaan jatkuvasti yrityssalaisuuksien verkkoa, sillä moneen luottopäätökseen tai jopa hakemukseen sisältyy kosolti arkoja asioita. Lähes aina yritysjärjestelyjen takana on pankin lainarahoitus, minkä vuoksi velalliset raportoivat säännöllisesti tuloksensa, tunnuslukujensa ja markkinoidensa kehittymisestä.

Kun suuren pankin suuret johtajat tuntevat velallisyritysten johtajat myös yksityishenkilöinä, lopputuloksena ovat salaiset kansiot. Niiden avulla pankinjohtaja saa yliotteen yritysjohtajasta. Tunnen myös päinvastaisia tapauksia, joissa rikas asiakas pitää pankinjohtajaa pikkusormensa ympärillä. Heidän määränsä oli kovassa kasvussa viime vuonna, kun optiomiljonäärien lukumäärä kasvoi. Nyt pankinjohtajilla on myyjän markkinat.

Teollisuuden ja kaupan on hyvin vaikea toimia ilman salaisuuksia. Keksinnöt, uudet tuotteet, hinnoittelun perusteet ja henkilövalinnat ovat avainasioita, joista vaietaan viime hetkeen saakka. Nyt vientiteollisuuden edusmiesten on kuitenkin vaikeata pitää suutaan kiinni. Suomen virallisen vienninedistämisorganisaation Finpron hallitukseen pyrkii ulkoministeriön kauppapoliittisen osaston uusi alivaltiosihteeri Pekka Lintu. Finpro saa valtiolta mittavan summan rahaa erityisesti pienen ja keskisuuren teollisuuden viennin edistämiseen. Raha kiinnostaa budjettipiinassa elävää ministeriötä.

Teollisuus näkee Linnussa käenpoikasen, jonka pelätään soluttavan ulkoministeriön byrokratiapesän Finprohon. Lintupelko johti muun muassa siihen, että Partekin konsernijohtajan Christoffer Taxellin työryhmä ehdotti Finpron jakamista kahtia. Jos Linnun pesään siirtyvät Finpron kansainväliset toimistot ulkoministeriön alaosastona, laskutusperiaatteella toimiva viennin konsultointi voi jatkaa Finpron uuden toimitusjohtajan Tapani Kaskealan komennossa.

Toisen teorian mukaan Finpron kankea ja kallis virkamiesverkosto halutaankin lennättää Linnun siipien suojaan, jotta kevennetty koneisto pysyisi paremmin ilmassa. Salaisuuksilla on vähintään kaksi puolta niin kuin kasvoilla tai kolikolla.

Nimimerkki on markkinatietolähde.

Tuoreimmat osastosta