200108762 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yrittäjyydelläei mene hyvin

28.10.2001 17:26

Yrittäjillä on mennyt viime vuosien kovan talouskasvun aikana hyvin, osittain jopa erittäin hyvin. Yrittäjien ja yritysten hyvästä menestyksestä huolimatta yrittäjyydellä ei mene yhtä hyvin. Kuluvan vuoden aikana yritysten nettomäärä on Suomessa vähentynyt noin 10 000:lla.

Yrittäjyyden suosion laskulle ei löydy yhtä ainoaa syytä, mutta jos trendi jatkuu nykyisellään, ongelmia on odotettavissa. Suomi on äskettäin listattu maailman kilpailukykyisimmäksi maaksi. Jos yrittäjyyden kiinnostavuutta ei saada nousemaan, voi kovalla työllä hankitun aseman säilyttäminen olla tulevaisuudessa vaikeaa.

Suomi ei ole ainoa maa, jossa yrittäjyys ei kiinnosta, vaan ilmiö on pohjoismainen. Pohjoismaissa yrittäjyys kiinnostaa vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin.

Näyttääkin siltä, että monista hyvistä ominaisuuksista huolimatta niin sanottu pohjoismainen hyvinvointimalli ei kannusta yrittäjyyteen eikä pohjoismainen järjestelmä suosi riskinottoajattelua. Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen mukaan pohjoismainen ympäristö on turvallisuushakuinen eikä tässä ilmapiirissä haluta ottaa yrittäjyyteen olennaisesti liittyvää riskiä. Konkurssiin ajautuneet yrittäjät kokevatkin usein olevansa lähes rikollisia, olivat konkurssin syyt mitkä tahansa.

Yritysten määrän vähentyminen on koko yhteiskunnan kannalta huolestuttavaa. Vähentyminen ei Suomen Yrittäjien mukaan johdu niinkään epävarmoista suhdanteista, vaan siitä, että palkkatyötä on ollut hyvin saatavilla, ja turvallinen palkkatyö on ajanut yrittäjyyden ohi.

Yrittäjät ovat keskimääräistä iäkkäämpää väkeä, ja ennusteiden mukaan noin 40 prosenttia suomalaisista perheyrityksistä suunnittelee omistajan- tai sukupolvenvaihdosta. Tämä asettaa myös yhteiskunnalle vaatimuksia, jotta vaihdokset onnistuvat. Tämä ei tarkoita pelkästään suoria tukia omistajanvaihdokseen, vaan yrittäjyyden pitää olla kiinnostavaa ja myös taloudellisesti kannustavaa. Vaikka yrittäjyyden ongelmat ovat samantyyppisiä pk-yrityksissä, on yksinyrittäjien sosiaaliturvassa paljon kehittämisen varaa.

Yrittäjät vastustavat aikeita kiristää osinkojen verotusta. Suomen Yrittäjien mukaan koko hanke on suuryritysten tilaustyö, joka suosii ulkomaisia omistajia. Taloussanomien tekemän kyselyn mukaan yrittäjäkenttä on samaa mieltä. Suuri osa yrittäjistä aikookin verokaavailujen vuoksi lisätä osinkojen nostamista yrityksestään tänä vuonna ja suunnittelee jopa yrityksensä myymistä.

Vaikka reaktiot voivat olla ylimitoitettuja, yritysverotuksen uudistuskaavailuissa pitää ottaa pk-yritysten näkemykset huomioon.

Seinäjoella jaetaan tänään valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot 34. kerran. Yrittäjät ovat palkintonsa ansainneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?