Sonera myymässä luetteloliiketoimintonsa

Wall Street Journal uutisoi keskiviikkona Soneran olevan aikeissa paikata reikäistä talouttaan luettelobusineksensä myynnillä. Potentiaalisiksi ostajaehdokkaiksi lehti nimesi ruotsalaisen Eniron, Hicksin, Musen, Tate & Furstin, Apax Partnersin ja Texas Pacific Groupin.

17.10.2001 13:04

Lehden mukaan Soneran luetteloliiketoiminnan arvo on noin 150 miljoonaa euroa.

Pohjoiseurooppalainen luettelobusiness on melkoisessa muutosvaiheessa, kun ensin Telia vähensi omistusosuuttaan Enirosta neljännekseen, koska se ei ole Telian ydinbusinesta.

Senjälkeen Eniro osti Elisan luettelotoiminnat noin 90 miljoonalla eurolla ja Texas Pacific puolestaan Telenorin katalogit 670 miljoonalla dollarilla.

Nyt kun Sonera myy oman luettelotoimintansa on kierros miltei täysi. Sekä Sonera, Elisa että Telenor ovat joko käyttäneet tai käyttämässä kaupoista saamansa yritysten talouden tervehdyttämiseen. Telia puolestaan on kiinnostunut ostamaan jonkun pohjoismaisen telealan yrityksen.

Spekuloinneissa on kohteeksi veikattu Soneraa, mutta Telian puolelta on suoraan sanottu, ettei Sonera kiinnosta niin kauan kuin se on rapakunnossa.

Soneralla ongelmia Espanjassa

Kauppalehti uutisoi niinikään keksiviikkona, että Sonera on pysäyttämässä investointejaan Espanjan 3G-investointejaan. Sonera omistaa espanjalaisesta Xferasta 14,2 prosenttia ja yritys on joutumassa ongelmiin, kun 3G-verkon startti on lykkääntymässä joko vuoden 2002 lopulle tai vuoden 2003 puolelle.

Xferan hallitus päättää tänään pysäyttääkö se 3g-verkon rakentamista vaiko ei. Toinen asia, mitä yritys pohtii Dagens Industrin mukaan on, millaiset gprs- ja gsm-palvelut Espanjaan pitäisi lanseerata. Tätäkin yritys on ratkaisemassa lupaustensa mukaan näinä päivinä. Xferan ongelma on se, että sillä ei ole omaa gsm-lupaa, joten se ei saa pystytettyä gprs-palvelua ilman yhteistyökumppania.

Sonera ei kuitenkaan ole luopumassa Xferan omistuksesta.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Soneran piti investoida Xferaan 350 miljoonaa euroa eli 1,8 miljoonaa markkaa vuoteen 2004 mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?