200106273 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yritysten kriisinhallintakeskittyy atk-järjestelmiin

Julkaistu: 29.10.2001 0:03

Sampo julkaisi riskienhallintaoppaan

Suomalaisyritysten riskienhallinta on ottanut selkeitä askeleita eteenpäin, mutta on silti jäljessä moniin anglosaksisiin maihin nähden. Riskejä osataan toki jo kartoittaa, mutta toimintaohjeiden rakentaminen todellisten onnettomuustapauksien varalle jää useimmilta tekemättä.

– Oikeastaan atk-järjestelmät ovat ainoa kohde, jonka pettämisen varalle yrityksissä on selvät suunnitelmat, sanoo Sampoon kuuluvan Finnish Captive & Risk Servicen toimitusjohtaja Lars von Hertzen.

Suuremmat yritykset ovat riskiasioissa pieniä edellä jo kansainvälisten yhteyksiensä ja verkottumisen ansiosta. Alle sadan henkilön yrityksissä mahdollisia riskejä on saatettu miettiä, mutta toimintasuunnitelma esimerkiksi tuotantotilojen palamisen varalle on tekemättä. Samalla on jäänyt pohtimatta, miten välittää tieto tuotantokatkoksesta mahdollisimman pian asiakkaille. Pienelle yritykselle muutaman viikon hiljaiselo ja puhelinpimento voi tietää koko toiminnan loppua.

– Varmuuskopio asiakasrekisteristä ja oman henkilöstön yhteystiedoista kannattaa tosiaan säilyttää jossain muualla kuin yrityksen konttorissa, opastaa von Hertzen.

Sampo Teollisuusvakuutuksen kolmisen vuotta työstämä riskienhallintaopas osuu ajoitukseltaan otolliseen saumaan, vaikkakin kyse on von Herzenin mukaan sattumasta.

– Yhdysvaltain terroristi-isku on joka tapauksessa saanut myös suomalaisyritykset mietteliäämmiksi, hän huomauttaa.

Tuoreimmat osastosta