2001012080 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaiken maailman kolikotkäyvät Punaisen Ristin eurokeräykseen

Julkaistu: 29.10.2001 15:19

Punainen Risti siirtyy euroaikaan uudella kampanjalla. Järjestö pyytää keräykseensä kotien lipastonlaatikoissa ja lasipurkeissa lojuvia ulko- ja kotimaisia kolikoita, joista ei ole kohta muuta kuin riesaa.

Reilun puolen vuoden mittainen eurokampanja on käynnissä kaikissa euron käyttöön ottavissa maissa, hieman eri aikataululla ja tyylillä kussakin. Näyttävimmin on startannut Saksa, jossa tempausta on mainostettu viime viikkoina muun muassa televisiossa suuren julkkisgaalan avulla.

Saksan DRK:lla on tukenaan BP:n huoltoasemat, Deutsche Bank, Deutsche Post sekä kaksi elokuvateatteri- ja kaksi hotelliketjua. Kaikki nämä jakavat ja vastaanottavat kautta maan punaisia pusseja, joilla kolikoita kerätään.

Suomessa kaiken maailman kolikkoja on voinut viedä heinäkuun alusta saakka Forexin ja Suomen Pankin toimipisteissä sijaitseviin keräystonkkiin. Alku on ollut hyvä, ja pönttöihin on kiikutettu yli sadan maan valuuttaa.

Täyteen vauhtiinvuodenvaihteessa

Suomalainen eurokampanja on edennyt toistaiseksi melko matalalla profiililla, koska sillä ei haluttu sekoittaa tärkeää Nälkäpäivä-keräystä. Maaliskuun loppuun asti kestävässä keräyksessä on ollut miettimistä, sillä yhdeksän kuukauden kesto syö pakostakin niin lahjoittajien kuin vapaaehtoisten työntekijöidenkin intoa.

Haastetta on myös keräyksen logistiikassa. Kolikot ovat todella painavia, ja keräyspisteiden pitää olla luotettavia ja turvallisia. Suurimman yrityskumppanin ja koko idean alullepanijan BP:n verkosto puuttuu Suomesta kokonaan.

Keräyspisteiden määrä on kasvussa, sillä yhteistyöstä neuvotellaan niin pankki- kuin kauppaketjujenkin kanssa. Hanke on alkanut kiinnostaa kumppaneitakin sitä enemmän, mitä lähemmäksi uuteen valuuttaan siirtyminen hiipii.

– Tapiola on jo lupautunut mukaan verkostollaan. Lisäksi meidän yli 600 paikallisosastoamme tekevät yhteistyötä oman alueensa yritysten kanssa, kertoo kampanjapäällikkö John Ekelund.

Uudetkin kumppanit ovat yhä tervetulleita.

Syksyn mittaan painopiste on vielä ulkomaiden valuutoissa. Alkuvuodesta keräysastioihin odotetaan enemmän markkoja ja pennejä. Kaikki kerätyt rahat päätyvät lajittelun ja keskuspankin kautta SPR:n kotimaan toimintaan.

Toden teolla kampanja tuodaan esille vuoden vaihteessa, kun siirrytään SPR:n juhlavuoteen. 125-vuotiaan organisaation tähän asti menestyksekkäin tempaus on ollut muutaman vuoden takainen Kosovo-keräys, joka tuotti 54 miljoonaa markkaa.

Tuoreimmat osastosta