200102879 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen Pankinruletti alkoi taas

Julkaistu: 29.10.2001 15:41

Vuosi sitten politiikassa kuohui. Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen oli ottanut ohjat omiin käsiinsä ja tehnyt itsenäisen päätöksen Suomen Pankin johtokunnan suhteen.

Johtokunnan jäsenten määrä pysyi kolmena, kun presidentti päättikin nimittää ainoaksi uudeksi jäseneksi Sinikka Salon. Politiikan eliitti oli rähmällään, kuis näin pääs ny käymään. Presidentti viittasi kintaalla pankkivaltuuston antamalle esitykselle.

Viime viikkojen aikana Suomen Pankin henkilöruletti on alkanut uudestaan.

Myös valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) on ottanut uudestaan kantaa mahdolliseen siirtymiseensä keskuspankin leipiin. Vuosi sitten hän päätti olla tarjoutumatta tähän työhön, mutta nyt tilanne on muuttunut. Niinistö onkin valmis harkitsemaan siirtymistään keskuspankkiin, jos virkoja avautuu.

Viime kierroksella Suomen Pankin johtokunnan virka pantiin avoimeen hakuun, ja sitä haki muun muassa usea keskuspankissa työskentelevä henkilö. Avoin haku jäi kuitenkin toteutumatta jo viime kierroksella, kun paikasta sovittiin sisäisesti keskeisten puolueiden kesken.

Kun menettelyä jo silloin kritisoitiin silmänlumeeksi, mikä mahtaisi tilanne olla tänään? Nyt keskuspankkiin ollaan ajamassa kahta vahvaa poliitikkoa, Sauli Niinistöä ja keskustan Esko Ahoa. Pankkivaltuuston puheenjohtajalla Ilkka Kanervallakin taitaa olla vielä vanhat intressit jäljellä.

Samaa vanhaa linjaa edustaa pankkivaltuuston keskustalaisen Olavi Ala-Nissilän kommentti (Helsingin Sanomat 8. lokakuuta), että johtokuntaan olisi saatava monipuolista yhteiskunnallista kokemusta, jolla hän viittaa oman puoleensa ehdokkaaseen.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz totesi samassa lehtihaastattelussa, ettei poliitikkotausta tee ketään epäpäteväksi tai huonommaksi valinnaksi. Hän onkin siinä oikeassa, mutta toisaalta jättää auki sen, kuka on enää kiinnostunut ajamaan epäpoliitikkoa johtavaan virkaan, kun jokaisella puolueella on oma intressinsä prosessissa.

Jatkossa nähdään, onko Suomen poliittisessa johdossa tapahtunut mitään edistymistä lehmänkauppojen suhteen. Sulle–mulle-mentaliteetti ei kuulu enää nyky-yhteiskuntaan, ja kansalaiset odottavat kansanedustajilta uusia näyttöjä.

Yrityselämässä on totuttu siihen, että palkankorotuksia tulee hyvin tehdystä työstä, mutta kansanedustajilla on vielä näytön paikka. Palkankorotus on diskontattu, mutta näytöt puuttuvat vielä.

Tuoreimmat osastosta