200107023 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vastaisku ja O?Neillin bkt-arviot eivät heiluta talousennusteita

29.10.2001 15:39

Suhdannekuva näyttää suomalaisten suhdanne-ennustajien mukaan suhteellisen samanlaiselta kuin viime viikolla, vaikka Yhdysvallat aloitti iskut Afganistaniin ja maan talous näyttää valtiovarainministeri Paul O?Neillin perjantaisen lausunnon mukaan supistuneen kolmannella neljänneksellä.

Tuoreimmissa ennusteissa on jo osattu ottaa huomioon sekä Yhdysvaltain kasvun hyytyminen heinä–syyskuussa että terrori-iskun ja sen vastatoimien vaikutukset. Talous on Suomessa ja muuallakin Euroopassa edelleen perustaltaan kunnossa. Toisaalta riskit ovat suuret ja ennusteet tavallistakin epävarmempia.

Nordea julkisti tuoreen arvionsa talouskasvusta viime viikolla. Pääekonomisti Juha Ahtolan mukaan tilanne on koko lailla ennallaan. Vastaiskut olivat odotettavissa, eikä bruttokansantuotteen kasvun pysähtyminenkään yllättänyt.

– Konsensusennusteet ovat jo pitkään kertoneet, että Yhdysvaltain kolmannen neljänneksen talouskasvu on nollan tienoilla. Ei ole kovin kiinnostavaa, onko se tasan nolla vai muutamia prosenttiyksikön kymmenyksiä plussalla tai miinuksella, Ahtola sanoo.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pasi Sorjonen sen sijaan pelkää, että Etla joutuu laskemaan ennustettaan. Sen edellinen ennuste tuli julki 13. syyskuuta, ja seuraava saadaan joulukuun alussa.

– Alaspäin tarkistaminen ei kuitenkaan johdu niinkään tuoreista tapahtumista kuin siitä, että ennusteemme jälkeen ovat tulleet julki Suomen kansantalouden tilinpidon luvut huhti–kesäkuulta. Erityisesti kotimainen kulutus oli vaisumpaa kuin osasimme odottaa, Sorjonen sanoo.

Nordean Ahtola sanookin seuraavansa nyt erityisen tarkasti juuri kuluttajien käyttäytymistä niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Sorjosen mielestä ainakaan vielä ei ole syytä huoleen, sillä työllisyys näyttää Suomessa ainakin toistaiseksi siedettävältä.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Martti Hetemäki ei nyt halua ottaa kantaa siihen, miten ministeriö arvioi taloudellista tilannetta tällä haavaa.

– Julkistamme seuraavan ennusteen marraskuun alussa, enkä halua kommentoida sitä ennen, Hetemäki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?