200102969 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kriisit vauhdittavatkulutusmuutoksia

Julkaistu: 29.10.2001 16:01

Tutuista kuvioista ja kulutustottumuksista on tunnetusti vaikea luopua ja muutokset esimerkiksi ruokailutottumuksissa ovat erittäin hitaita. Sydän- ja verisuonitautien vaivaamassa Pohjois-Karjalassa käynnistettiin aikoinaan projekti, jonka tarkoituksena oli muuttaa asukkaiden ruokailutottumuksia terveempään suuntaan. Projektin tulokset ovat olleet huomattavat, mutta vanhoista tavoista luopuminen oli hidasta ja muutokset vaativat melkein yhden sukupolven ajan. Vielä hitaampaa on ollut koko kansakunnan ruokailutottumusten muuttuminen keveämpään suuntaan.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana Eurooppaa ravistelleet eläintautiskandaalit ovat vaikuttaneet huomattavasti nopeammin, ja ne muuttivat myös suomalaisten ruokailutottumuksia huomattavasti. Vaikka Suomesta ei ole tavattu niin sanottua hullun lehmän tautia, on naudanlihan kulutus vähentynyt tämän vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana kahdeksan prosenttia. Samaan aikaan siipikarjanlihan kulutus on kasvanut saman verran ja sen kulutus lähestyy nopeasti naudanlihan kulutusta.

Vaikka pitkän aikavälin trendi on ollut samansuuntainen, on muutos viimeksi kuluneen vuoden aikana vauhdittunut selkeästi. Hullun lehmän taudin aiheuttamat kulutustottumusten muutokset ovat olleet Keski-Euroopassa vielä huomattavasti suuremmat kuin Suomessa. Naudanlihan kulutuksen romahtaminen myös pudotti naudanlihan tuottajahintoja Keski-Euroopassa enemmän kuin Suomessa.

Hullun lehmän taudin aiheuttaman kriisin vaikutukset ovat näkyneet selkeästi myös lihan hinnoissa. Vaikka naudanlihan kulutus on laskenut, senkin hinta on noussut Suomessa vuoden aikana noin viisi prosenttia. Sekä siipikarjan että sianlihan hinnannousu on kuitenkin ollut huomattavasti nopeampaa.

Selvästi suosiotaan lisänneen siipikarjanlihan kuluttajahinta on noussut vuoden aikana 15 prosenttia ja asemansa suurin piirtein säilyttänyt sianliha vielä prosenttiyksikön tätä enemmän. Sama suunta on ollut eri puolilla maailmaa, kun muiden kuin naudanlihan kysyntä on kasvanut ja BSE-kriisin teollisuudella aiheuttamia kustannuksia on siirretty kuluttajahintoihin.

Myös 1970-luvun öljykriisi aiheutti nopean kulutustottumusten muutoksen. Liikkuminen kallistui, ja autotehtaat joutuivat suunnittelemaan uuden vähemmän kuluttavan autosukupolven. Vaikka Yhdysvaltojen terrori-iskua ei voi verrata edellä mainittuihin kriiseihin, sekin on vaikuttanut erittäin voimakkaasti ihmisten käyttäytymiseen ja kulutustottumuksiin myös Yhdysvaltojen ulkopuolella. Muun muassa lentoliikenteen suosio on romahtanut ja ihmiset matkustavat muutenkin tavallista vähemmän.

Vaikka äkillisten kriisien vaikutukset voivat olla dramaattisia, ajan kuluessa vaikutukset tasoittuvat. Ne kuitenkin jättävät jälkensä ja ohjaavat kehityksen suuntaa.

Tuoreimmat osastosta