200105772 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eichel ei näe tarvetta suhdanneohjelmille

Julkaistu: 29.10.2001 15:58

Terrori-iskuihin reagoitava ensin poliittisella tasolla

Saksan valtionvarainministeri Hans Eichel torjuu ajatuksen kansallisista tai kansainvälisistä suhdanneohjelmista tämänhetkisessä tilanteessa. Sellaisiin on hänen mielestään perusteltuja syitä vain Yhdysvalloissa.

– Terrori-iskujen syyt tulevat muualta kuin taloudesta ja vastauksetkin on annettava poliittisella tasolla. Sitten kun poliittiset asiat ovat vakaalla pohjalla, voidaan alkaa katsoa taloutta, Eichel sanoi Berliinissä ulkomaisia toimittajia tavatessaan.

Eichel ei näe tarvetta myöskään kansainväliselle pankkitilien valvonnalle. Sen sijaan hän kertoi eilen suunnittelevansa Saksaan keskusrekisteriä, johon koottaisiin tiedot kaikista maan pankeissa olevista tileistä ja niiden avauspäivämäärästä sekä haltijan nimi, syntymäaika ja -paikka. Itse tilitapahtumista rekisteriin ei tulisi tietoja.

– Ranskassa tällainen rekisteri on olemassa, ja Alankomaissa sellainen on tekeillä. Euroopan tasolla asiaan ei toistaiseksi voida eikä tarvitsekaan puuttua. Myös Lamfalussyn raportin mukaan riittää, että valtiot seuraavat tilejä omalla alueellaan ja vaihtavat tarvittaessa tietoja keskenään.

Uudistus sisällytetään luonnosvaiheessa olevaan finanssimarkkinalakien uudistuspakettiin. Tekeillä on myös 40 kohdan atk-malli, jolla pankit tulevat valvomaan tileillä tapahtuvaa rahaliikennettä.

Saksan hallitus on päättänyt kattaa terrori-iskuista johtuvan puolustus- ja turvallisuusmenojen kasvun tupakan ja vakuutusten verotuksen kiristämisellä ensi vuoden alusta alkaen. Näin pitäisi saada kokoon 1,5 miljardia euroa.

– Tällä päätöksellä ei ole mitään tekemistä suhdannetilanteen kanssa, eikä se ole asia, jolla olisi vaikutusta kuluttajien käyttäytymiseen, Eichel sanoo.

Prosentin korotus vakuutusmaksuihin ja kahden sentin korotus savuketta kohden eivät hänen mukaansa näy muuten kuin hamstraamisena tämän vuoden lopussa ja heikompana myyntinä ensi vuoden alkukuukausina.

– Emme halua missään nimessä lisätä suunniteltua velanottoa hallituksen omien päätösten vuoksi, Eichel painottaa.

Uutta velkaa on tarkoitus ottaa tänä vuonna 22,3 miljardia euroa ja ensi vuonna 21,1 miljardia euroa.

Kokonaan toinen asia ovat ministerin mukaan työttömyyden kasvu ja verotulojen heikentyminen, jotka johtuvat suhdannekehityksestä. Valtiontalouden vakauttamistavoitteesta Eichel ei kuitenkaan edelleenkään aio horjua.

Lisää aiheesta:

Taloussanomat.fi

– Tämän vuoden

budjetissa vaje

Tuoreimmat osastosta