200106706 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ympäristökysymykset otetaan tosissaan

29.10.2001 16:01

Ympäristökysymyksiin suhtaudutaan yrityksissä nykyään vakavasti, ja niihin panostetaan huomattavasti aikaisempaa enemmän. Yrityksillä ei ole enää varaa jättää ympäristöön liittyviä kysymyksiä strategisen tarkastelun ulkopuolelle. Ympäristöön ja sen kuormituksen vähentämiseen liittyvät asiat eivät kuitenkaan ole yksinkertaisia, ja erilaisten luotettavien mittareiden kehittäminen on vielä kesken.

Esimerkiksi Keskon kehitysjohtajan Jouko Kuisman mukaan yhtiön kiinteistöistä vastaavat henkilöt ovat pohtineet paljon, miten Kesko voisi pienentää sähköstä ja lämmityksestä syntyviä päästöjä.

Jos esimerkiksi yritetään löytää vaihtoehtoa hiilidioksidipitoiselle sähkölle, joudutaan pohtimaan muun muassa radioaktiivisen jätteen mahdollisia riskejä ja uhkia. Asiantuntijatkaan eivät ole osanneet sanoa, miten tulevaisuuden radioaktiivista jätettä pitäisi suhteuttaa nyt syntyviin hiilidioksidipäästöihin.

Kioton ilmastosopimuksessa määriteltiin päästörajat, joiden alle eri maissa pitää päästä. Miten rajoihin päästään ja asetetaanko myös yrityksille omat päästörajat? Jos päästörajat siirretään yritystasolle, kuka nämä toteuttaa ja millä mekanismilla? Käydäänkö päästöillä kauppaa ja millaisilla pelisäännöillä kauppaa voi käydä?

Vaikka ympäristökysymyksiin halutaan yrityksissä suhtautua vakavasti, liittyy niihin myös uhkakuvia kilpailukyvyn kannalta. Jos yrityksille asetetaan yrityskohtaisia päästörajoja, pitää huolehtia siitä, että erilaisia yrityksiä kohdellaan tasapuolisesti. Samojen vaatimusten pitää koskea kilpailijoita myös oman maan rajojen ulkopuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?