20010870 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroalueen vakaustavoite uhanalaisena

Julkaistu: 29.10.2001 16:19

Euroopan lentoyhtiöiden lisääntyvät rahoitustarpeet saattavat kasvattaa euromaiden budjettien menopuolta. Valtioilla on vahva omistuksellinen lentoyhtiöistä, ja vaatimukset valtiontuista toimialan kriisin helpottamiseksi voimistuvat.

Euroopan komission keväisen talousennusteen mukaan euromaiden budjettien tilan uskottiin Saksaa lukuun ottamatta parantuvan tänä ja ensi vuonna, mutta arvio on osoittautumassa ylioptimistiseksi.

– Kuluvan vuoden yleisenä suuntauksena näyttäisi olevan, että julkisen talouden vakautumistavoitteet jäävät saavuttamatta useassa euromaassa, arvioi vanhempi ekonomisti Mikko Spolander Suomen Pankin kansantalousosastolta.

– Valtioiden budjettiylijäämät ovat jäämässä arvioitua pienemmiksi ja alijäämät säilyvät ennallaan tai jopa kasvavat. Talouskasvu supistaa valtioiden velkojen suhdetta maiden kokonaistuotantoon, mutta arvioitua hitaammin, Spolander sanoo.

Spolanderin mukaan euromaiden budjettien nykytilaa on vielä hankala arvioida.

– Eräiltä mailta ei ole vielä saatu virallista arviota tämän vuoden kehityksestä. Käytettävissä olevien tietojen perusteella voi arvioida, että ainakaan Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Portugalissa julkisen talouden vakautuminen kohti rahoitustasapainoa ei tänä vuonna etene. Niiden budjettialijäämät ovat jäämässä arvioitua suuremmiksi.

Tuoreimmat osastosta