200102724 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n elvytys on oikein mitoitettu

Julkaistu: 29.10.2001 16:48

Ekonomistien mielestä inflaatiopelot ovat turhia:

Yhdysvaltojen mittava korkoelvytys ja julkisten menojen lisäys ei ekonomistien mielestä johda taloutta inflaatiokierteeseen. Julkisten menojen lisäys on kertaluonteista, ja korkoelvytys olisi ollut tarpeen ilman terrori-iskuakin.

Joidenkin arvioiden mukana Yhdysvaltain talous on saanut jo ylisuuren piristysruiskeen. Tiistaina Yhdysvalloissa päästiin sopuun budjetista, jossa on 160 miljardin markan ylimääräinen terrorilisä. Korot ovat puolestaan tulleet alas vauhdikkaasti 6,5 prosentista 2,5 prosenttiin.

Myös monien muiden maiden kuin Yhdysvaltojen keskuspankit ovat laskeneet ohjauskorkojaan. Inflaatiopelkoja heijastaa se, että pitkät korot eivät ole laskeneet lyhyiden tahtia.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Jaakko Kiander ei usko, että tähän mennessä tehdyt elvytystoimet ylikuumentaisivat taloutta pitkänkään ajan kuluessa. Hän muistuttaa Yhdysvaltojen kymmenen vuoden takaisesta tilanteesta, jolloin talous kasvoi matalan koron aikana pitkään vauhdikkaasti ilman inflaatiota.

Myös Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Esko Aurikko pitää harjoitettua elvytystä sopivasti mitoitettuna. Yhdysvaltain talouskasvu oli hidastunut selvästi jo ennen terrori-iskua, eikä käännettä ole näkyvissä. Näin korkoelvytys sopii hyvin Yhdysvaltain taloustilanteeseen. Aurikon mielestä täytyy lisäksi muistaa, että tilanne on ainutlaatuinen.

– On parempi, että talouspolitiikkaa suunnataan nyt liian kevyeen suuntaan kuin että oltaisiin liian varovaisia, Aurikko sanoo.

Ylikuumeneminen ontoissijainen kysymys

Kiander on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa ylikuumenemisen riskiä pidetään nykyisen epävarmuuden aikana toissijaisena kysymyksenä.

Etlan tutkijan Paavo Sunin mielestä vähempi talouden elvytys ei olisi riittänyt.

– Terrori-isku lisäsi epävarmuutta. Kuluttajat eivät uskalla kuluttaa ja yritykset eivät investoi. Lukkiutuneen tilanteen avaamiseen tarvitaan riittävän voimakkaita elvyttäviä toimia, Suni arvioi.

Hänen mielestään keskeistä on, että talouspolitiikassa on reaktioherkkyyttä myös toiseen suuntaan. Jos talous lähtee vauhtiin, politiikkaa on kiristettävä nopeasti.

– Erityisesti Yhdysvaltain keskuspankki on osoittanut hallitsevansa tämän pelin, Suni sanoo.

Korkoelvytyksen ohella USA:ssa on löysätty finanssipolitiikkaa. Puolustusvoimille ja jälleenrakennukseen suunnatut lisävarat ovat kuitenkin kertaluonteisia menoja. Kianderin mukaan päätöksillä ei siten ole pitkän aikavälin vaikutuksia. Lisäksi summat ovat pieniä Yhdyvaltojen kansantalouden kokoon nähden.

Lisää aiheesta:

Taloussanomat.fi

- Suomessa ei paineita

Suomessa ei paineita

Pelko inflaation kiihtymisestä Suomessa on Etlan tutkijan Reijo Mankisen mukaan vähäinen. Suomessa ei ole lisätty mittavasti julkisia menoja. Korkojen alentaminen ei Suomessa automaattisesti kiihdytä inflaatiota. Suomessa korot otetaan huomioon kuluttajahintaindeksiä laskettaessa asumis- ja kulutusluottojen kautta.

Mankisen laskelmien mukaan 0,5 prosenttiyksikön koronlasku hidastaa korkokulujen alenemisen kautta inflaatiota 0,4 prosenttiyksikköä. Se korvaa korkojen laskusta seuraavan kysynnän kasvun inflaatiota kiihdyttäviä vaikutuksia.

Suomen inflaatio pysyi 1990-luvun lopun kovan kasvun oloissa prosentin tuntumassa. Mankinen odottaa, että tänä ja viime vuonna inflaatiovauhti oli poikkeuksellisen korkea. Ensi vuonna palataan reilun prosentin infaatiovauhtiin.

Tilannetta voi muuttaa vain se, jos öljyn hinta lähtee kovaan nousuun tai euro heikkenee tuntuvasti. Kumpaakaan ei nykynäkymin pidetä todennäköisenä.

Tuoreimmat osastosta