200101470 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osakesijoituksia suojataan aiempaa enemmän

29.10.2001 16:55

Avoimien osakejohdannaissopimusten määrä on lisääntynyt tänä vuonna suunnilleen samaan tahtiin kuin osakeindeksit ovat laskeneet. Esimerkiksi Euro Stoxx -indeksiin liittyvien optioiden määrää on lisännyt sekä kasvava epävarmuus että sijoittajien siirtyminen kansallisista instrumenteista kansainvälisiin.

Eurooppalaisten johdannaissopimusten määrissä Saksan pörssin Dax-indekseihin sidotut ja Lontoon pörssin FTSE-indeksiin sidotut johdannaiset kilpailevat yhä tasavertaisesti Stoxx-johdannaisten määrissä. Euroopan suurimmassa Eurex- johdannaispörssissä kaupankäynti Euro Stoxx -johdannaisilla ylitti ensimmäisen kerran Dax-kaupan syyskuussa.

Sijoittajien kansainvälistäessä sijoitussalkkujaan myös tarve kansainvälisiin suojausinstrumentteihin on lisääntynyt. Myös suomalaiset sijoittajat ovat lisänneet kansainvälisiin indekseihin sidottujen johdannaisten käyttöä kotimaisten indeksijohdannaisten ohella.

Siirtyminen kansainväliseen suojaukseen kasvattaa Euro Stoxx -johdannaisten käyttöä nopeammin kuin muiden, mutta myös kansallisiin indekseihin sidottujen johdannaisten käyttö on ollut kasvussa.

Oheisessa kuviossa olevien 3,3 miljoonan avoimen optiosopimusten arvo on 137,5 miljardia euroa. Eteenpäin rullaavilla futuureilla käydään enemmän kauppaa, mutta avoin vastuu on optioissa korkeampi. Eurexissa on tehty johdannaiskauppoja tämän vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä jopa 45 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Epävarmuus lisääntyi edelleen syyskuussa ja johdannaiskaupan määrissä tehtiin uusia ennätyksiä useilla eri tuotteilla. Esimerkiksi Nokia-johdannaisilla tehtiin Eurexissa syyskuussa 1,5 miljoonaan kauppaa. Edellinen 1,3 miljoonan kaupan ennätys tehtiin heinäkuussa.

Johdannaisten käytön lisääntymisen taustalla on sijoittajien lisääntyvä ammattimaistuminen ja esimerkiksi eläkerahan lisääntynyt sijoittaminen pörssiin. Kurssien laskettua monilla sijoittajilla maksimitappioiden raja lähestyy ja suojauksen tarve lisääntyy.

Valitettavasti nykyisessä tilanteessa myös suojaus on kallista. Johdannaisten hinta nousee sitä mukaa kun markkinoiden tempoilu ja odotettu tempoilu lisääntyvät (volatiliteetti ja implisiittinen volatiliteetti). Eri jaksoille lasketut Euro Stoxx -indeksin historialliset volatiliteetit nousivat melko normaalilta 20 prosentin tasoilta 40–70 prosentin kriisitasoille syyskuussa.

Asiantuntijoiden mukaan johdannaisten hinnan nousu voi osittain johtaa myös niiden lisääntyvään käyttöön, koska moni sijoittaja haluaa suojauskustannusten peittämiseksi myös myydä optioita. Näin syntyvät johdannaisstrategiat lisäävät tehtävien sopimusten määrää.

Suojausinnostuksen nouseminen syyskuussa ei ole mikään yllätys. Vaikka sijoitusmarkkinat olivat ennen terrori-iskuja laskevat, markkinoilla oli myös rohkaisevia merkkejä ja monet sijoittajat odottivat jo käännettä ylöspäin. Terrori-iskut lisäsivät makro- ja yritystalouteen liittyvien riskien rinnalle runsaasti uusia poliittisia ja psykologisia riskejä ja kurssien suunnan arviointi on entistäkin vaikeampaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?