200104104 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Gprs-ruletti kiihtyy

Langaton pakettikytkentäinen tiedonsiirto alkoi Suomessa oikeastaan vasta viime viikolla

29.10.2001 16:56

Sonera ja Motorola toivat gprs-tekniikan Suomen markkinoille jo viime vuoden joulukuussa, mutta todellista vauhtia tämä langaton pakettikytkentäinen tiedonsiirto sai vasta viime viikolla. Tarjolla on nyt kolme gprs-verkkoa ja kymmenkunta gprs-puhelinta, joista odotetuin saapui hyllyihin perjantaina.

Suurista valmistajista Nokia toi gprs-mallinsa viimeiseksi myyntiin. Radiolla varustettua Nokia 8310 -mallia on jopa hiukan jonotettu, mutta Datainfon asiakaspalvelupäällikkö Mika Sandell uskoo, että yritysmyynti alkaa kunnolla vasta kun bluetoothilla varustettu 6310 tulee kauppoihin loppuvuodesta.

Nokian kotimaassa yrityksille eivät oikein muut merkit kelpaa.

– Kaikki Fazerit, Lindströmit, Oraclet, Compaqit ja IBM:t ovat varanneet 6310:aa. Niille on mennyt muutama 8310, mutta 6310 on selvästi halutuin yrityspuhelin. Motorolalla testattiin parikymmentä firmaa, ja ruksi tuli heti päälle, ?ei kiitos?, selittää Sandell.

Nokian 6310:n hinta nousee lähelle 5 000:ta markkaa. Sandellin mukaan puhelimesta ovat kiinnostuneimpia langatonta tiedonsiirtoa tarvitsevat yritykset. Mitään suurta ryntäystä hän ei kuitenkaan gprs:n vuoksi odota.

Ahkerimmin gprs-puhelimia työntävät markkinoille Ericsson ja Motorola. Ericssonilta on jo ilmestynyt kaksi mallia, ja tämän vuoden aikana tulee vielä kolme lisää. Lippulaivaksi nousee värinäyttöinen T68, joka toimii kolmella taajuusalueella ympäri maailmaa ja pystyy digitaalisten kuva- ja ääniviestien lähettämiseen (multimedia messaging service, mms).

Samaan tahtiin eli viiteen malliin pystyy myös Motorola. Timeport 260 on ollut myynnissä kohta vuoden, ja kämmenmikroa muistuttava Accompli 008 kesästä asti. V66 ja puolentoista tonnin ?halpamalli? Talkabout 192 ilmestyvät kauppoihin tässä kuussa, ja erityisesti yrityskäyttöön suunniteltu Timeport 280 marraskuussa.

Yrityspalvelujen johtaja Anssi Okkonen arvioi, että Radiolinja hankkii ensi vuonna vähintään 10 000 gprs-asiakasta.

Alkuvaiheessa laskutus saattaa aiheuttaa ongelmia. Radiolinja perii tiedonsiirrosta vajaan kolmenkympin kuukausimaksun ja 29 markkaa megatavulta. Yhtiö on laskeskellut, että wap-sivun saa alle kahdella pennillä ja kahdeksansivuisen powerpoint-esityksen vajaalla eurolla.

Ilmeisesti Sonerakin siirtyy lähiaikoina bittiveloitukseen, mutta toistaiseksi se perii vain kiinteän 99 markan kuukausimaksun. Nykytilanteessa Radiolinja on edullisempi, jos liittymää käyttää vain wapin ja sähköpostin selailuun, mutta nettisurfaajalle Sonera tulee halvemmaksi. Radiolinjan gprs voikin tuottaa ikävän yllätyksen, jos sylimikron kanssa jämähtää pitkäksi aikaa internetiin.

– Puhelimissa ja tietokoneissa on laskurit. Tämä on uusi tapa hinnoitella. Alkuvaiheessa kuluttajan kannattaa olla tarkkana, emme mekään halua, että asiakas saa odottamattomia laskuja, sanoo Radiolinjan tuotepäällikkö Jukka Piirainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?