200108257 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroruljanssi siirtää kuopan ensi vuoteen

29.10.2001 16:56

Terrori-iskun vaikutukset suomalaisiin it-yrityksiin näkyvät epäsuorasti, kun kansantalous heikkenee. Europäivityksiä tekevät yritykset saattavat pudota kuoppaan vasta ensi vuonna.

– Eroja on sen mukaan, millä tietotekniikan osa-alueella ja kuinka laajasti toimii. Meillä on paljon ohjelmistoliiketoimintaa, ja sillä alueella europäivitykset vaikuttavat vielä tämän syksyn ajan. Moni sanoo, että nehän on päivitetty jo, mutta niin ruusuinen tilanne ei ole. Suomalaisilla on tapana jättää nämä asiat sinne määräajan loppupuolelle, sanoo Novo Groupin toimitusjohtaja Jorma Kielenniva.

Kielenniva olettaa, että muilla kuin europäivityksiä tekevillä yrityksillä suhdanteiden vaikutus alkaa näkyä jo tämän vuoden puolella. Ensi vuosi on Novo Groupillekin epäselvä. Yritykset laativat juuri näinä aikoina ensi vuoden budjettejaan, ja talouskasvun suunta vaikuttaa niihin. It-investoinnit eivät ole Kielennivan mukaan mitenkään erityisasemassa.

– Toisaalta yritykset voivat tietysti tehostaa toimintaansa paitsi säästämällä investoinneissa, myös ulkoistamalla, ja sillä alueella meidän kaltaisella talolla on mahdollisuus pärjätä.

Samaa uskotaan ja toivotaan myös Tietoenatorissa.

– Epävarmuus näyttää suosivan joitakin tietotekniikan aloja, kuten ulkoistamispalveluja. Niiden kysyntä on selvästi vilkkaampaa kuin vuosi sitten, kertoo Tietoenatorin toimitusjohtaja Matti Lehti.

Lehden mukaan suhdanteet vaikuttavat kaikkiin.

– Jos bruttokansantuotteen kasvu hidastuu, hidastuvat myös tietotekniikkainvestoinnit. Se kohdistuu eri palveluyrityksiin eri tavoin sen mukaan, millainen tarjonta niillä on. Ulkoistamispalvelujen tarjoajat voivat jopa hyötyä tilanteesta. Enemmän kärsivät ne, jotka tarjoavat helposti lykättäviä palveluja, investointeja, joiden takaisinmaksuajat ovat pitkällä tulevaisuudessa, Lehti arvioi.

Kielennivan mukaan Novo Group saattaa suoraan hyötyä terrori-iskuista, mutta myös kärsiä. Novo Group myy ajoneuvojen seurantajärjestelmiä, joita käyttävät esimerkiksi kuljetus- ja vartiointiliikkeet. Kysynnässä ei kuitenkaan vielä ole näkynyt mitään buumia.

– Toisaalta yksi meidän asiakasryhmämme ovat lentoyhtiöt ja ne ehkä kärsivät iskusta eniten. Voi tietysti kysyä, mitkä vaikutukset tällä on niiden investointeihin, Kielenniva toteaa.

Kielenniva muistuttaa, että katastrofeilla on aluksi tapana heikentää taloutta, mutta piristää sitä myöhemmin.

– Nyt on pitkälti kysymys siitä, millä aikaviipeellä tämä stimuloiva vaikutus tulee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?